Župan Ževrnja otvorio najveći morski akvarij u Hrvatskoj

Solin, 11. svibnja 2014. - U Vranjicu kod Solina sinoć je otvoren najveći morski akvarij u Hrvatskoj, površine 800 metara četvornih sa 400.000 litara morske vode, a najveće zanimanje posjetitelja izazvali su morski psi.
U akvariju, s florom i faunom koja predstavlja bogatstvo hrvatskog podmorja, je za ceremoniju otvaranja bilo 80 vrsta riba, a planirano je da ih ubuduće bude 130. Sada se, među ostalim, mogu pogledati dva morska psa duga oko po metar i pol te 13 manjih, zatim raže, veliki ugori, murine i jastozi.

Akvarij je u vlasništvu tvrtke "Veslo" obitelji Kuzme Marianija, podrijetlom iz Komiže, koji je rekao da je do sada u taj projekat uložio oko milijun eura.

"Ovo je daleko najveći akvarij u Hrvatskoj jer do sada najveći bio je u Dubrovniku koji ima između 60.000 i 70.000 litara morske vode, a mi imamo višestruko veće količine vode", rekao je Mariani. Dodao je kako očekuje da će akvarij posjećivati školske ekskurzije iz cijele Hrvatske.

Akvarij su otvorili solinski gradonačelnik Blaženko Boban i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.

"Grad Solin i turistička zajednica Solina maksimalno podupiru projekt ovog akvarija koji je iznimno važan za razvoj turizma u Solinu i vjerujemo da će akvarij pridonijeti turističkom boomu na području našeg grada", kazao je Boban, koji se nada da će akvarij postati jedna od najvažnijih turističkih atrakcija u Dalmaciji.

Župan Ževrnja je istaknuo kako je oduševljen projektom akvarija u Vranjicu.

"Ovaj će akvarij umnogome pridonijeti razvoju turizma u Solinu i Splitsko-dalmatinskoj županiji", rekao je Ževrnja.

Nakon svečanosti otvaranja akvarija u Vranjicu je priređena pučka fešta na kojoj se okupilo mnoštvo građana.

Autor/Fotografija: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS / SLOBODNA DALMACIJA
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade