Norveška sve više zainteresirana za ulaganja u Hrvatsku

Norveška nudi suradnju u obnovljivim izvorima energije

Norveška nudi suradnju u obnovljivim izvorima energije
Zagreb, 14. svibnja 2014. - Norveške tvrtke žele surađivati s hrvatskima u području obnovljivih izvora energije, a prilike za to ojačale su nakon pristupa Hrvatske Europskoj uniji i sporazuma o hrvatskom sudjelovanju u Europskom gospodarskom prostoru (EEA), istaknuto je na jučerašnjem seminaru o obnovljivim izvorima energije u organizaciji Norveškog veleposlanstva, Ministarstva gospodarstva i Hrvatske gospodarske komore.
Premda u svijetu poznata po izrazito snažnom naftnom i plinskom sektoru, Norveška je i zemlja koja se oslanja i na obnovljive izvore energije. Tako gotovo sto posto električne energije koja se potroši u toj zemlji, dolazi iz hidrocentrala u čemu Norveška ima tradiciju dužu od sto godina, kaže norveški veleposlanik u Hrvatskoj Henrik Ofstad.

Po iznijetim podacima, Norveška proizvodi 56 posto energije za svoje potrebe, uključujući energiju za transport, iz obnovljivih izvora energije.

Norveški stručnjak za obnovljive izvore Karl Christian Stromsen smatra da Hrvatska može biti atraktivna norveškim stručnjacima i ulagačima koji se bave obnovljivim izvorima, a posebnu priliku za to vidi unutar EEA-ovih programa koji su, kako je rekao, već polučili uspjeh u baltičkim zemljama.

Za Hrvatsku je, po njegovu mišljenju, ključno stvoriti prijateljski okoliš za ulaganja jer obrazovanu radnu snagu i konkurentni trošak rada u odnosu na druge zemlje već ima.

Line Amlund Hagen iz agencije INTPOW, koja se bavi partnerstvima u razvoju projekata obnovljivih izvora, kaže kako norveški eksperti i ulagači u zadnje vrijeme sve više nastoje izići s unutrašnjeg norveškog tržišta i tu vidi priliku za Hrvatsku. Kao dokaze dobre prakse ističe norveška iskustva u off shore vjetroelektranama i korištenju energije Sunca.

U razdoblju od 1993. do kraja 2013. godine norveški investitori u Republiku Hrvatsku su uložili 173,9 milijuna eura te Norveška u tom razdoblju zauzima 19. mjesto u ukupnim inozemnim ulaganjima u Hrvatsku. [H]

Autor: © Portal croenergo.eu (T.T.) / ENERGO MEDIA SERVIS
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade