Župan Komadina i Gorani takodjer protiv novog Zakona o regionalnom razvoju

Novi Zakon o regionalnom razvoju uništit će Gorski kotar
Župan Zlatko Komadina i goranski čelnici (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka)

Novi Zakon o regionalnom razvoju uništit će Gorski kotar

AUTOR: Nenad Lučić / Antonela Galić PrušaOBJAVLJENO: 12.03.2014 15:23
Predloženi Zakon o regionalnom razvoju nerealno visoko ocjenjuje razvijenost Gorskog kotara i ne uvažava otežane uvjete života u tom kraju. To se itekako vidi po razmjerima šteta od nevremena početkom veljače, čulo se na sastanku goranskih čelnika s predstavnicima Primorsko-goranske županije.
Građani čiste Fužine                              Riječani i svi zainteresirani za pomoć u sređivanju okoliša u Gorskom kotaru mogu se ove subote 15. ožujka priključiti akciji čišćenja Fužina koju su organizirali Općina Fužine i načelnik Marinko Kauzlarić. Okupljnje je u Fužinama na igralištu ispod brane u 8:30 sati. Zahvaljujući inicijativi vijećnika Županijske skupštine Aljoše Babića, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka organizirali su autobus koji će s Delte prema Fužinama krenuti u subotu u 7:30. Svi sudionici akcije dobit će topli obrok.
Dosad procijenjene štete od ledene kiše koja je početkom veljače pogodila Gorski kotar dosežu 180 milijuna eura. Štete na šumama je 243 milijuna kuna, ali ni taj podatak nije konačan. Nova elementarna nepogoda Gorski kotar će pogoditi 1. siječnja 2015. godine, na dan kada prestaje vrijediti Zakon o brdsko-planinskom području, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na sastanku s lokalnim čelnicima, predstavnicima državnih poduzeća te županijskih i visokoškolskih ustanova u Delnicama.
Gorski kotar dosegnuo je kritičnu točku svoje opstojnosti, smatra Komadina. Ukidanjem brdsko-planinskog zakona, proračuni lokalnih samouprava gube dodatnih 25 milijuna kuna. Delnički gradonačelnik Ivica Knežević kaže da su prijedlog Zakona o regionalnom razvoju i ustrajanje autora na njegovim odredbama divovski koraci unatrag i zaustavljanje razvoja goranskoga kraja. 
Loša predviđanja za budućnost Gorskog kotara mogu se iščitati i iz analize stručnjaka s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, pa sudionici današnjeg sastanka najavljuju donošenje Deklaracije o opstojnosti Gorskog kotara. Sastanak je pratio Nenad Lučić:

Primjedbe

Popularni postovi