Tako to rade u Beču


Beč/Zagreb, 17. ožujka 2014. - Nakon blage zime i u Beču ovih dana već kreće sezona vrtlarskih radova. Od 3. ožujka je tako u bečkim reciklažnim dvorištima dostupan kompost proizveden iz gradskog biološkog otpada. Riječ je o 100.000 tona biootpada koji se sakuplja u 79.000 bio kontejnera diljem grada, priopćili su danas iz Kontaktnog ureda Grada Beča u Zagrebu.
Prodaja bečkog komposta koji ne sadrži treset te je na taj način posebno ekološki prihvatljiv odvija se u 19 bečkih reciklažnih dvorišta, a cijena vreće od 18 litara komposta iznosi 3 eura, dok se vreća od 40 litara može nabaviti za 5 eura.

O tome koliko Bečani cijene svoj kompost svjedoči i činjenica da se njegova prodaja od 2011. godine udvostručila, a najtraženije su vreće od 40 litara.

Proizvodnja 45.000 do 50.000 tona bečkog komposta se od 2013. godine odvija novoj kompostani koja je locirana u dijelu grada Lobau. I samo je postrojenje niskoenergetsko tj. pokreće se na biodizel koji se proizvodi od 320.000 kg starog ulja i masti koje Bečani svake godine predaju u reciklažna dvorišta.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade