Eko udruge sumnjaju u održivost sustava gospodarenja otpadom u Marišćini


Rijeka, 13. veljače 2014. - Predstavnici Kriznog eko stožera Mariščina izjavili su kako se potvrđuju njihove sumnje u održivost sustava gospodarenja otpadom kakav će se instalirati u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Mariščina, ponovivši da je taj projekt tehnološki i ekološki neprihvatljiv, zastario te ekonomski neisplativ.
Eko stožer je s današnje konferencije za novinare zatražio hitno zaustavljanje projekta, uvođenje sustava ekološkog gospodarenja otpadom prema izrađenoj studiji te razrješenje direktora Ekoplusa, tvrtke koja provodi projekt, Dušana Šćulca.

Članovi Kriznog eko stožera novinarima su dali na uvod prijepise dokumenata, za koje su naveli da "potvrđuju sumnje u održivost sustava gospodarenja otpadom, kakvog se namjerava instalirati u sklopu centra Mariščina".

Napominju da je "Ekoplus očajan u potrazi za kupcem goriva iz otpada" te da "projekt ŽCGO Marišćina gubi posljednju nadu održivosti."

Tvrde da su se primjedbe revizora projekta Mariščina odnosile upravo na neosigurani plasman goriva koje bi se dobilo iz otpada kao produkt mehaničko-biološke obrade smeća, kao i dodatni troškovi spaljivanja goriva u cementarama.

Prema navodima Eko stožera, 28. siječnja ove godine direktor Ekoplusa uputio je osnivačima (Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Rijeci, Općini Viškovo i Komunalnom društvu Čistoća) dopis u kojemu navodi kako je u razgovorima s cementarama utvrdio da je cijena spaljivanja goriva iz otpada oko 30 eura po toni, na što treba dodati i troškove transporta od 10 do 30 eura.

Naveli su da je direktor Ekoplusa ocijenio kako bi uključivanje takvih troškova u cijenu gospodarenja otpadom osjetno povećalo cijenu i dovelo u pitanje funkcioniranje cjelokupnog sustava.

Eko stožer Marinšćina također tvrdi da je tvrtka Ekoplus u dopisu predložila spaljivanje goriva iz otpada u Termoelektrani Plomin.

Naveli su da u dopisu također stoji kako je državnom strategijom gospodarenja otpadom predviđena gradnja četiri regionalna energetska objekta, u kojima bi se gorivo iz otpada koristilo kao energent, ali da ni jedan nije izgrađen, te da u ekonomsko-tehničkoj dokumentaciji za izgradnju Mariščine nije planiran trošak, odnosno prihod od plasmana goriva iz otpada.

Za Eko stožer Mariščina je upitno kakvi su to stručnjaci koji nisu u stanju napraviti ispravnu osnovnu kalkulaciju prihoda i troškova projekta.

U Kriznom eko stožeru Marinščina smatraju da je postrojenje TE Plomin već dokazano tehnološki neprihvatljivo te ponavljaju kako je projekt Županijskog centar za gospodarenje otpadom Marišćina tehnološki zastario, ekonomski neisplativ i ekološki neprihvatljiv te će se za koju godinu sam od sebe urušiti, a potom prodati podobnim poduzetnicima za jednu kunu, dok će se dugovi otpisati na teret proračuna. [H]

Autor/Fotografija: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / Moja Rijeka

Primjedbe

Popularni postovi