Vlada ne drži do mišljenja poduzetnika, udruga i socijalnih partnera

Zagreb, 17. siječnja 2013. - Ako pogledamo u prošlost možemo jednostavno zaključiti kako se tijekom donošenja svih zakonskih i podzakonskih akata, a vezanih uz sektor obnovljivih izvora energije, do sada nije tražilo niti razmatralo mišljenje gospodarstvenika, ozbiljnijih udruga niti socijalnih partnera. Pitamo se zašto? Sektor obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj jedna je, generalno gledajući, velika nesretna priča. Tomu u prilog ide i više od 1.000 HROTE-ovih prošlogodišnjih odbijenica koje su izazvale ogorčenost investitora te stotine metara dugačke redove pred Hrvatskom poštom 01. siječnja ove godine. Međutim, tko je imao 'deal' s privatnim kurirskim službama, pečat je dobio već iza ponoći...
Prilikom izrade nacrta prijedloga zakonskih odnosno više podzakonskih akata i uredbi (iako je prema svim najavama trebao, Zakon o obnovljivim izvorima energije još uvijek nije usvojen) uvidjelo se kako se nikada, osim od strane povezanih institucija, nije tražilo niti razmatralo mišljenje gospodarstvenika, ozbiljnijih udruga niti socijalnih partnera. Poprilično često takvi bi se dokumenti već našli na sjednici Vlade i po jednoglasnom usvajanju stvorili očaj među investitorima. Posebno priznanje u pogledu ranijeg otkrivanja sadržaja takvih dokumenata pripada nekolicini novinara Hrvatske radiotelevizije, a što je pomoglo u objavi sadržaja i putem našeg portala. Međutim, niti komentari niti više tisuća mailova koje smo u 2013. zaprimili nisu pomogli da se na razuman i ljudski način priđe nadležnim institucijama s ciljem zajedničkog rješavanja gomile problema u ovom sektoru. Prošle je godine i online katalog na domeni zelenaenergija.org pokrenuo hvalevrijednu akciju prikupljanja potpisa oko kvota unutar peticije, ali nažalost na pogrešan način.

Djelomično smo sigurni kako bi primjerice Zajednica obnovljivih izvora energije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, čujemo pritom od strane gospodarstvenika da kažu kako su im ruke "svezane", mogla odigrati važnu ulogu u procesu gospodarskog, ali i socijalnog dijaloga tijekom donošenja strateških dokumenata u sektoru obnovljivih izvora energije. Ali, mogla bi. Da bi to zaista i učinila potrebno je uspostaviti snažno vodstvo koje će se zalagati za dobrobit svih uključenih strana. Na web stranici navedene Zajednice istaknuto je kako funkciju predsjednika obnaša gospodin Tonći Panza, vlasnik tvrtke ADRIA WIND POWER d.o.o.. Navedena tvrtka stoji iza projekta paške vjetroelektrane Ravna 1 instalirane snage 5.950 kW.

Drugi, možda i najvažniji socijalni partner, bila bi HUP-Udruga energetike. HUP je sam po sebi oduvijek držao mjesto najvažnijeg socijalnog partnera, ali je u ovom sektoru djelomično zakazao. "Udruga energetike je dobrovoljna i neovisna udruga poslodavaca koja štiti i promiče prava i interese svojih članova osobito u području uređivanja uvjeta poslovanja, odnosa s tijelima državne vlasti, sindikatima, radnog i socijalnog te gospodarskog zakonodavstva, kolektivnog pregovaranja i sklapanja kolektivnih ugovora, radnih sporova te drugih pitanja važnih za gospodarski i socijalni položaj poslodavaca. Član Udruge može biti onaj poslodavac koji ima sjedište u Republici Hrvatskoj te ima pretežito područje djelatnosti u proizvodnji i trgovini energentima, organizaciji tržišta energentima, obnovljivim izvorima energije te pitanjima razvoja tržišta energetnima u Republici Hrvatskoj.", stoji na stranici organizacije. Međutim, po sastavu Izvršnog odbora može se vrlo lako zaključiti da glavnu riječ vodi naftni sektor. Predsjedničku dužnost obnaša INA-in Tomislav Thur, a prvu potpredsjedničku fukciju HEP-ov bivši predsjednik Uprave Zlatko Koračević.

Nadalje, ne čudi li nekoga jedva čujan i navodni odlazak Kristine Čelić s mjesta načelnice Sektora za energetiku u Ministarstvu gospodarstva? Ponajprije mislimo na razloge, ali i na pitanje tko pretendira na njezino mjesto?

Više od 1.000 HROTE-ovih prošlogodišnjih odbijenica koje su izazvale ogorčenost investitora te stotine metara dugačke redove pred Hrvatskom poštom 01. siječnja ove godine moglo bi po objavi službenih rezultata "tko dobiva, a tko ne dobiva ugovor o otkupu po povlaštenoj cijeni" izazvati još snažniji bijes među investitorima. Prema pisanju jučerašnjeg LIDER-a navodno su određene tvrtke imale 'deal' s privatnim kurirskim službama, pa su pečat na kuverti s dokumentacijom naslovljenom na HROTE dobile već iza ponoći. Obzirom da niti jedna kurirska služba službeno nije radila 01.01.2014. godine, osim Hrvatske pošte u Branimirovoj i nekoliko drugih gradova u Hrvatskoj, pitamo se kako su takvi 'deal'-ovi postignuti i jesu li zakoniti?

Tijekom kreiranja nacionalne politike OIE nema gospodarskog ni socijalnog dijaloga. Sve se čini kako ga u skoro vrijeme neće niti biti. Svaki je biznis prljav i pokvaren, jer poduzetnici nešto poduzimaju, ali je li zaista došlo vrijeme da se udružimo i svima bude dobro ili da si zajednički bacimo posljednju lopatu na grob?

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi