Župan Ževrnja sa suradnicima predstavio strateški projekt HOLISTIC

Predstavljen strateški projekt „Holistic“ (Adriatic Holistic Forest Fire Protection)-Holistički model integralne zaštite od šumskih požara


Danas su u Županiji javnosti predstavljeni odobreni strateški projekt IPA Jadranske prekogranične suradnje. Župan Zlatko Ževrnja zahvalio se svima koji su sudjelovali u na izradi projekata, među ostalima bivšem županu Anti Sanaderu, te Ranku Vujčiću pomoćniku pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo. „Naša županija je županija lider u ovom projektu, što znači da smo prepoznati kao županija koja ima stručni tim za rad na ovakvom projektu. To ukazano povjerenje je dokaz svima koji su tijekom protekle izborne kampanje govorili kako naša županija nije učinkovita i nema stručni kadar da su se prevarili“, kazao je župan. Projekt je prezentirala Anđelka Vuković koordinatorica projekta HOLISTIC, pomoćnica pročelnika Odjela za gospodarstvo, te Ranko Vujčić.  
Projekt HOLISTIC (Adriatic Holistic Forest Fire Protection) - Holistički je model integralne zaštite od šumskih požara. Očekuje se ugovaranje projekta u prosincu 2013., a ukupna vrijednost projekta:  9.363.801,29 €, od kojih je iz EU sredstva za aktivnosti SDŽ izdvojeno 903.816,90 €, a za partnere iz RH : 3.200.834,93 €. Projekt traje 30 mjeseci i fokusira se na prevenciju i ublažavanje štete od prirodnih rizika, s posebnim naglaskom na rizike požara i potresa, s ciljem poboljšanja, promicanja i jačanja institucionalnih kapaciteta u provedbi politika i aktivnosti na smanjenju šteta od elementarnih nepogoda s kojima se suočava Jadranska regija. Posebni cilj projekta je unaprjeđenje zakonodavnog okvira, standardizacija postupaka između šumarskih, vatrogasnih i institucija civilne zaštite, pilot projekt (koji obuhvaća razvoj sustava rane detekcije požara, korištenje biomase, preventivne aktivnosti, istraživanje i nadzor seizmičke osjetljivosti zgrada od strateškog interesa,..).
Aktivnosti projekta provode se kroz analizu teritorija (definirani GIS podaci, baza podataka), sprječavanje i predviđanje požara (24 satno protupožarno video i meteorološko motrenje uz automatsko prepoznavanje pojave požara, uspostavu županijskog operativnog centra za nadzor i intervencije, opremanje operativnog centra i postavljanje sustava za rano otkrivanje požara (mreža motrilačkih jedinica), uspostavu sustava za izračun mikrolokacijskog indeksa opasnosti od požara, uspostavu sustava za simulaciju razvoja požara, uspostavu i opremanje ''Centra za istraživanje požara''), te dogovor oko načina postupanja u kriznim situacijama (upoznavanje s praksom EU zemalja, definiranje standardiziranih procedura za intervenciju).
 Projektni partneri: HR Splitsko- dalmatinska županija- Vodeći partneri, Hrvatski šumarski institut, Hrvatska vatrogasna zajednica, Šibensko- kninska županija, Zadarska županija, Dubrovačko- neretvanska županija, Istarska županija, IT Regija Marche- Integrirani odjel za sigurnost i civilnu zaštitu, Regija Veneto Civil- Ured za civilnu zaštitu, Konzorcij Europe Point Teramo (AB), Upravljačko tijelo za parkove i bioraznolikost – PO Delta (ER), Regija Friuli Venezia Giulia – Regionalna civilna zaštita, Regija Molize – Odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, SI Općina Ajdovština, GR Regija jonskih otoka, RS Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srbije, AL Fakultet šumarskih znanosti,  Poljoprivredno sveučilište Tirane, BiH Ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke, Vlada Hercegovačko – Neretvanske Županije, MN Akademija znanosti i umjetnosti Crne Gore (MASA).
Županija je putem JU RERA SD također partner u dva IPA Adriatic strateška projekta:HERA(Sustainable tourism management of Adriatic heritage) i DEFISHGEAR (Derelict fishing gear management system in the Adriatic region).

Primjedbe

Popularni postovi