U Splitu Centar Svjetske banke za znanost i inovacije


Split dobiva centar Svjetske banke za znanost i inovacije

Split dobiva centar Svjetske banke za znanost i inovacije
Split, 14. studenog 2013. - Split postaje regionalni centar Svjetske banke i Europske komisije za financiranje znanosti. U centrali Svjetske banke odlučeno je da Split bude centar banke za znanost i obrazovanje za BiH, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i Kosovo.
Osnivanje centra u kojem će znatnu ulogu imati Svjetska banka, ta globalna ekonomska institucije sa sjedištem u Washingtonu, još samo čeka na odluku Vlade RH.

"Ovdje u Splitu bit će mjesto na kojem će se održavati radionice, razni sastanci, konferencije, investitora koji će dolaziti i ulagati u male tvrtke, koje će nastajati, nadamo se, na znanju i na Splitskom sveučilištu, ali i u ostalim sveučilištima u svih sedam zemalja", potvrdila je Danica Ramljak regionalni ekspert Svjetske banke na području znanosti i inovacija i dodaje kako se na ovaj način regija ne zatvara, već upravo obrnuto.

"Prvi fond koji ćemo dati u okviru ukupnog fonda od 200 milijuna eura, to je takozvani, fond izvrsnosti, financirat će zajedničke projekte ovih zemalja s ostatkom Europe i svijeta. To u konačnici znači da profesor sa Sveučilišta u Splitu, tvrtka iz Splita, ili bilo kojeg dijela Hrvatske, može zajednički aplicirati u konzorciju sa tvrtkama iz cijelog dijela Europa, s time da moraju biti uvjeti da mora imati jednog od susjeda iz ovih sedam zemalja", pojašnjava Ramljak.

Cilj istraživačko-razvojne strategije za zapadni Balkan da se kroz međusobno povezivanje naučnoistraživačkih instituta, udruživanje resursa, obuku naučnika i prijenos znanja u cijeloj regiji inicira suradnja na regionalnoj razini, a sve u cilju povećanja ekonomske konkurentnosti regije.

Novi centar dobiti će prostore na Peristilu, a u početku će zapošljavati 10 znanstvenika iz oblasti ekonomije. U roku od četiri godine centar bi raspolagao s ukupno 50 zaposlenika raznih profila znanja.

Ovaj centar omogućit će i lakše prijavljivanje domaćih malih tvrtki, a prednost će imati najinovativnije.

"Svjetska banka je procijenila da inovativnost tvrtki povećava njihovu produktivnost 15 posto. Male tvrtke koje nastaju moći će se natjecati za taj novac. Mogu službeno reći da je plan da se s 1.4. već počne raditi. Nemamo vremena za gubiti", naglašava Ramljak.

Osnivanjem ovog Centra Split će dobiti važan gospodarski i politički utjecaj, te će se kao takav pozicionirati na karti Europe.

"Možda još nismo svjesni veličine i značaja ovoga, ali mislim da ćemo uskoro postati svjesni da je ovo zaista velika stvar ne samo za Split, nego za regiju i cijelu Hrvatsku. Ne bih se usudio prognozirati, ali mislim da će ovo biti daleko veće nego što izgleda sada na početku. Osobno mi se čini da je ovo jedan od prvih većih uspjeha nas u gradu", rekao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

Važno je za istaknuti, splitski centar omogućio bi, između ostalog, i da se male fragmentirane grupice znanstvenih institucija i znanstvenika jugoistoka Europe mogu uspješno natjecati na svjetskoj razini. [MEDIA SERVIS]

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi