Treba nam istina a ne kmečanje udbaških medija

Ovo je prava istina - zaboravite kmečanje udbaških medija

 
Kako je državni vrh "izgorio" u Vukovaru


Iako je Vlada Zorana Milanovića opovrgnula medijske napise da je državni vrh odustao od Kolone sjećanja, ustvrdivši kako je bio spriječen u priključenju toj koloni, istina je ipak bitno drukčija od službene verzije vladajućeg establišmenta
Istina je, naime, da su premijer Zoran Milanović, predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko zajedno s par stotina pristalica odustali kad su uvidjeli da uz njih nisu bili ni veterani Domovinskog rata ni ostali koji su došli odati počast žrtvama Vukovara, već su se priključili Koloni sjećanja koju je organizirao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. A u toj Koloni, koja ničim nije provocirala nikoga niti je bio upućeni niti jedan zvižduk ikome, bilo je više od sto tisuća ljudi!
Stožer za obranu hrvatskog Vukovara poveo je Kolonu sjećanja prema groblju odmah nakon intoniranja himne i minute šutnje, ispred zgrade Vukovarsko – srijemske županije, ne odlazeći u krug vukovarske bolnice, gdje su nazočili predstavnici državnog vrha.
Nakon programa, Kolona sjećanja s državnim dužnosnicima, u kojoj se nalazilo nekoliko stotina osoba, krenula je iz bolnice Stepinčevom ulicom te se na križanju te ulice s Ulicom Antuna Bauera susrela sa kolonom koju je predvodio Stožer. Tu su, ih dočekali zapaljeni lampioni koje je na ulicu postavio Stožer, te su odustali od hodanja prema Memorijalnom groblju.
- Ne ide se na silu. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara kolonu je doživio kao utakmicu - rekao je premijer Milanović. Predsjednik Josipović kazao je je da je na djelu očito "opstrukcija" i da će se povući iz pijeteta prema Vukovaru? Ajme, koje priče...
Predstavnici državnoga vrha odlučili su, naime, odustati od daljnjeg hodanja prema Memorijalnom groblju žrtava te su se uputili prema Ovčari i ondje položili vijence. I to je jedina istina. Ali nije istina da ih je u hodanju prema Memorijalnom groblju itko spriječio! Jer to bi značilo primjenu sile. A to se jednostavno nije dogodilo.
Potpisnik ovih redaka sudjelovao je u Koloni sjećanja zajedno s pripadnicima Udruga Specijalne jedinice policije BATT-Split, Udruge veterana 72. bojne Vojne policije – Split, Udruge veterana 4. gardijske brigade, Hvidre Split, IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban", Imotskim sokolovima, Udruge veterana Domovinskog rata – Brodosplit, te pripadnicima brojnih drugih udruga. Samo iz Splita stiglo je više od tisuću branitelja odati počast vukovarskim žrtvama
Najviše je predstavnike državnog vrha pogodilo kad su vidjeli da su se Koloni sjećanja koju je organizirao Stožer, priključili i generali Mladen Markač, Ante Gotovina, Ivan Čermak i Damir Krstičević. Oni su u masovnoj Koloni krenuli zajedno s ostalim sudionicima prema Memorijalnom groblju, ne dolazeći uopće na čelo Kolone, već se priključili ostalim ljudima, bez ikakve posebne ceremonije.
Nitko nije branio predstavnicima državnog vrha da se priključe Koloni sjećanja u kojoj je sudjelovalo više od sto tisuća ljudi.
- Došao sam odati počast našoj braći i sestrama, a to je jedino važno, sve drugo je sporedno. Uspjeli smo u onim bitkama, uspjet ćemo i u bitkama za demokratsku, ekonomski i gospodarski jaku hrvatsku državu - rekao je Gotovina uoči dolaska četvorice generala na Memorijalno groblje.
- Tužni smo... nismo samo sa žrtvama Vukovara, sa žrtvama smo cijele Hrvatske. Trebamo reći tko nam je to učinio, napokon moramo glasno reći tko je bio agresor – kazao je Markač.
Bitno je i kazati da su četvorica generala na Memorijalno groblje stigli po sredini Kolone sjećanja, i odali počast u tek u 11.45, kad su došli na red.
Zapalili su svijeće, položili vijence i pomolili se pred vječnom vatrom, te krenuli dalje, oslobodivši mjesto ostalima. Bitno je istaknuti i da su u dosad brojno nezapamćenoj Koloni sjećanja sudjelovale tisuće mladih, što daje posebnu težinu sjećanju na vukovarske žrtve.
Zapaljene svijeće i vječna vatra za vukovarske žrtve gorjet će vječno, bez obzira tko se htio priključiti Koloni sjećanja.
Tekst i foto: JOŠKO DADIĆ/dalmacijanews.com

Primjedbe

Popularni postovi