Zašto ministar Zmajlović zaobilazi Trogir

Pazin, 16. listopada 2013. - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je danas kako nema popuštanja u slučaju odlagališta otpada Plano u blizini Trogira, na koje se od jučer zbog inspekcijske zabrane ne odvozi otpad.
Odlagališta su temelj sustava gospodarenja otpadom i moraju se urediti, rekao je ministar Zmajlović i dodao kako moraju imati dozvole usklađene s pravilnikom o uvjetima i načinu rada na odlagalištima. Odgovornost lokalne samouprave u Trogiru je da ne dopusti da se ugrozi zdravlje i sigurnost građana, istaknuo je.

"Rješenja postoje. Ministarstvo je spremno i na puno strožu intervenciju kako bi spriječilo da u konačnici građani trpe", rekao je Zmajlović odovarajući na pitanja novinara danas u Pazinu, gdje je obišao novo odlagalište Jelenčići Va.

Na pitanje zašto je danas u Pazinu umjesto u Trogiru, ministar je odgovorio kako je u Pazinu zato što je to "dobar primjer kojim svima onima koji su skeptični i koji smatraju da je u Hrvatskoj nemoguće uspostaviti jedan takav model žele pokazati da je to ipak moguće".

Rješenjem inspekcije, na odlaganje otpada na Plano zabranjeno je od jučer, 15. listopada. Tim povodom zamjenik trogirskoga gradonačelnika rekao je jučer da se pridržavaju zabrane, ali je istaknuo da su rješenje primili 9. listopada i da je šest dana premalo da se problem riješi. Izrazio je nadu da će se problem prevladati u petak na sastanku gradonačelnika Ante Stipčića i ministra Zmajlovića.

Na pitanje koja su odlagališta sljedeća za zatvaranje, odgovorio je kako inspekcija intenzivno radi svoj posao od kraja prošle godine te kako su ta rješenja rezultat tih inspekcijskih nadzora.

Javnost će o svemu biti pravodobno obavještena, poručio je Zmajlović, dodajući da su kriteriji jasni: "oni koji nemaju dozvole i nisu počeli sanaciju te ne rade u skladu s pravilnikom koji definira uvjete i način rada na odlagalištima moraju se zatvoriti ili prilagoditi uvjetima rada".

"Kazne su propisane zakonom, ovisno o težini prijestupa", rekao je, dodajući da kazne - bude li se ignoriralo inspekcijsko rješenje - "mogu biti do deset prosječnih bruto godišnjih plaća, to jest do 900 tisuća kuna".

"Puno je važnije da se sustav pokrene i da svi shvate da je ovo vrlo važno pitanje za cijelu Hrvatsku koje se može riješiti samo zajedničkom suradnjom gradova, županije, fonda i resornog ministartva", rekao je ministar Zmajlović. "Dok nemamo uređena odlagališta, nema ni primarne selekcije ni svega što postoji u lancu, od sakupljanja do reciklaže, odnosno uspostave hijerarhije gospodarenja otpadom", zaključio je. [H]

Autor: © Portal croenergo.eu (T.R.) / ENERGO MEDIA SERVIS 

Primjedbe

Popularni postovi