Pronaći alternativno rješenje pa onda pristupiti sanaciji i zatvaranju odlagališta otpada

PRED ZATVARANJE DEPONIJA

Ante Stipčić: Neće valjda 50.000 ljudi ministar ostaviti u smeću

Kubici smeća na trogirskom deponiju svakoga ljeta izgore u brojnim požarima
Grad Trogir i Uprava “Trogir holdinga“ jučer su se očitovali na rješenje koje im je stiglo od Inspekcije Ministarstva zaštite okoliša prema kojemu im se zabranjuje djelatnost gospodarenja otpadom i odlaganje svih vrsta otpada na odlagalište Vučje brdo.

Rješenje stupa  na snagu u utorak 15. listopada. Gradonačelnik Trogira Ante Stipčić ne vjeruje da će u utorak deponij biti zatvoren. Uvjeren je da će se na sastanku dogovorenom za idući tjedan u Ministarstvu zaštite okoliša pronaći najbolje moguće rješenje te da do “crnog“ scenarija sličnog onom napuljskom ipak neće doći.

Što se sve uradilo

Naime, na trogirsko odlagalište odlaže se otpad iz Makarske, te općina Okrug i Marina, što se radi od oko 50.000 stanovnika, kako je istaknuo Stipčić.

- Nije istina da Grad Trogir nije ništa učinio po pitanju sanacije odlagališta i dobivanju dozvole za obavljanje spomenute djelatnosti. Tako je Grad sklopio Ugovor s tvrtkom EKONERG instituta za energetiku i zaštitu okoliša d.o.o. iz Zagreba o izradi cjelokupne projektne dokumentacije (idejnog i glavnog projekta).

Isto tako je s Fondom za zaštitu  okoliša i energetske učinkovitosti potpisan Ugovor o korištenju sredstava toga fonda za neposredno sudjelovanje u sufinanciranju Programa sanacije  odlagalište. Valja  istaknuti i to da je Grad ishodio lokacijsku dozvolu. Nadalje, odlagalište je ograđeno, kupljen je kompostor (stroj za otplinjavanje plinova) kao i vaga za mjerenje otpada. Posebno naglašavam kako je Grad spreman nastaviti s realizacijom svih potrebnih aktivnosti koje traži mjerodavno Ministarstvo kako bi naše odlagalište imalo potrebnu dozvolu. Zato  će biti potrebno najmanje godinu dana - istaknuo je Stipčić.

Upozorenje Mirele Holy

Bivšu ministricu zaštite okoliša Mirelu Holy zamolili smo da i ona komentira nastalu situaciju te ima li šanse da se „zaškilji„ Trogiru s obzirom na to da su neke radnje već poduzete na putu do porabne dozvole.

- Znam da oko 90 odlagališta u Hrvatskoj uopće nije počelo projekt sanacije, te da apsolutno ništa nisu tamošnji gradovi i općine poduzeli. Pohvalno je to da je Grad Trogir potaknuo neke aktivnosti. Nisam vidjela rješenje koje je izdala Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, pa ne mogu kazati ima li šanse da se odustane od odluke o zatvaranju.

U svakom slučaju, Hrvatska ima obvezu da do 2018. godine mora sanirati i zatvoriti sva odlagališta. Ono što je problematično jest da je dosada  dosta deponija obavilo sanaciju te da su trebali biti zatvoreni (primjer Jakuševca). Međutim, zbog toga što nije napravljeno alternativno rješenje za gospodarenje otpadom, i dalje se na tim saniranim odlagalištima odlaže otpad. 

Prvo alternativa...

Najprije je trebalo iznaći alternativno rješenje, a tek onda pristupiti sanaciji i zatvaranju. Ovo što sada radi Ministarstvo jest prebacivanje odgovornosti na jedinice lokalne samouprave. Moja je želja da Ministarstvo preuzme rješavanje ovog problema - zaključila je Holy.

PIŠE GORDANA DRAGAN, Slobodna Dalmacija
FOTO CROPIX

Primjedbe

Popularni postovi