Žrtve nas obvezuju

Žrtve nas obvezuju

 

"Treba čuvati svoju grudu, treba čuvati svoj kraj, svoju zemlju i treba se odazvati na popis da bi se izvršila dužnost sadašnjosti, poštovala prošlost i otvorila sigurnost za budućnost. Na to nas pozivaju i ove žrtve koje danas komemoriramo", istaknuo je kardinal Bozanić u propovijedi na svetoj misi u Uzdolu, prigodom 20. obljetnice stradanja Hrvata Uzdola.

Naglasio je kako se zločini ne smiju zaboraviti, no da ne treba misliti na mržnju i osvetu jer je Bog onaj koji sudi.


Nakon svete mise, mjesni župnik don Miljenko Džalto je sve uzvanike pozvao na čašicu razgovora i okrjepu u prostorima novog Memorijalnog centra u Uzdolu. Svi su se htjeli fotografirati s uzoritim kardinalom i u molitve preporučiti svoje mrtve i žive.


Nakon toga je u organizaciji braniteljske udruge Zavjet, u eko-etno selu Remić, organiziran sastanak vodećih ljudi iz politike, braniteljskih udruga i političkog vodstva Hercegovačko-neretvanske, Zapadno-hercegovačke i Splitsko-dalmatinske županije, na temu "Potpora opstojnosti hrvatskog naroda u BiH",gdje je bilo riječi i o predstojećem popisu stanovništva te konstitutivnosti Hrvata u BiH.
Izaslanstvo SDŽ su predvodili župan Zlatko Ževrnja i dožupan Luka Brčić. Ovoj koordinaciji je nazočio i glavni tajnik HDZ-a, Milijan Brkić s predsjednikom kluba utemeljitelja, Milanom Kovačom i ostalim suradnicima. Oni su kao prioritet naglasili žurne aktivnosti oko popisa stanovništva u BiH i potrebu boje koordinacije političkih stranaka, braniteljskih udruga i nevladinih udruga ne samo po pitanju popisa stanovništva nego i svim drugim temama koje su dugi niz godina stavljane po strani.

Župan Splitsko-dalmatinske županije, Zlatko Ževrnja je kao jedan od inicijatora i organizatora ovoga sastanka predložio sastanak radnih timova i čelništva triju županija koje graniče sa Splitsko-dalmatinskom županijom: Herceg-bosanske, Zapadno-hercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije u što skorije vrijeme. „Zajednički su nam korjeni na koje smo ponosni“ – naglasio je Ževrnja – te pozvao okupljene na zajedništvo na koje nas, kako je rekao i kardinal Bozanić u propovjedi, obvezuju žrtve.







Primjedbe

Popularni postovi