S. Brod se odlučio za kasetu za odlaganje otpada

SlavonskiI Brod, 11. rujna 2013. - Gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara i direktor tvrtke EURCO Željko Marić potpisali su jučer ugovor o gradnji nove kasete za odlaganja otpada na Vijušu.
"Ova kaseta bit će izgrađena po standardima Europske unije i u nju će se deponirati otpad do 2018. godine. Vrijednost radova je 3,5 milijuna kuna bez PDV-a, a veličina kasete je 20.000 kvadratnih metara", rekao je gradonačelnik Duspara.

Uz kasetu za odlaganje otpada, po riječima Željka Marića, gradit će se i bazen za ocjedne vode.

Gradsko odlagalište otpada u Slavonskome Brodu još funkcionira kao privremeno, a lokacija na Vijušu udaljena je oko dva kilometra zračne linije od centra grada.

Za sanaciju odlagališta, po riječima gradonačelnika Duspare, Slavonski Brod priprema projektnu dokumentaciju još od 2005. godine. Još nije poznato kada će početi završna faza sanacije, a projekt je predviđen za kandidaturu za fondove Europske unije. Gradonačelnik Duspara potvrdio je za Hinu kako još nije poznato gdje će se odlagati otpad iz Slavonskoga Broda nakon zatvaranja odlagališta na Vijušu.

Grad Slavonski Brod i nekoliko općina nisu potpisali ugovor s Brodsko-posavskom županijom za odlaganje otpada na predviđenome županijskom odlagalištu u Šaguljama u blizini Nove Gradiške.

"Osnovana je tvrtka, ima jednog ili dva zaposlena, ali taj projekt nije daleko odmakao. Grad nije potpisao ugovor jer ne znamo uvjete. U ponuđenom ugovoru nije bilo uvjeta koji će propisati obaveze grada. To je prevelika investicija da na kraju obveza grada bude 20, 30 ili 50 milijuna eura. Mi to nismo u stanju na taj način riješiti. Zbog promjena u strategiji gospodarenja otpadom, upitno je hoće li ta lokacija ostati", rekao je Duspara i najavio da će u sklopu ispunjavanja zakonskih uvjeta u vezi s gospodarenjem otpadom Slavonski Brod otvoriti tri reciklažna dvorišta. [H]

Autor: © Portal croenergo.eu (T.R.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi