Časna je obveza čuvati i njegovati svoj vjerski i nacionalni identitet

Timovi HDZ BiH i HDZ RH za Popis stanovništva održali sastanak u Banja Luci

U Banja Luci je u ponedjeljak, 16. rujna 2013. godine, održan zajednički sastanak svih koordinatora za popis pučanstva u organizaciji timova HDZ BiH i HDZ-a Hrvatske pod vođenjem zamjenika predsjednika Nikole Lovrinovića i Drage Prgometa.
Na sastanku je bilo riječi o završnim aktivnostima Operativnog plana djelovanja Organizacija i koordinatora HDZ BiH i HDZ RH na popisu pučanstva u Bosni i Hercegovini 2013. godine.
Tim HDZ-a Hrvatske koji je bio u posjetu Banjoj Luci predvodio je zamjenik predsjednika stranke gospodin Drago Prgomet sa suradnicima.
Voditelji timova HDZ-a BiH i HDZ Hrvatske – gosp. Nikola Lovrinović, Vlado Džoić i Drago Prgomet sa suradnicima razgovarali su u prostorijama Biskupskog Ordinarijata u Banjoj Luci sa banjolučkim biskupom mons. Franjom Komaricom.

Na sastanku je bilo riječi o aktualnim prilikama s posebnim naglaskom na predstojeći popisa pučanstva u BiH koji će se održati od 1. do 15. listopada.
Sastanku su nazočili i član Predsjedništva HDZ BiH i ministar za raseljene i izbjegle osobe u Vladi RS-a Davor Čordaš te zastupnica HDZ-a u Hrvatskom saboru i predsjednica RO HDZ BIH Sjeverozapadna Bosna Marija Rapo.

Nazočni su upoznali uzoritog biskupa Komaricu o aktivnostima koje timovi HDZ-a BiH i HDZ Hrvatske svakodnevno provode glede ove predstojeće prevažne aktivnosti. Predstojeći popis pučanstva u BiH, koji se provodi nakon dvadeset godina, izuzetno je važno političko pitanje pa je bilo riječi o tome kako potaknuti Hrvate u BiH da se u što većem broju odazovu popisu. Banjolučki biskup mons. Franjo Komarica dao je punu potporu navedenim aktivnostima. Iskazana je potpora poruci koju su biskupi Biskupske konferencije BiH uputili svim vjernicima za popis pučanstva, istaknuvši da je riječ o vrlo važnom događaju koji će svojim statističkim podacima, a posebice onim demografskim, ne samo ponuditi informacije o sadašnjem stanju nego bi rezultati mogli uvjetovati budućnost društva Bosne i Hercegovine u cjelini, a time i hrvatskog naroda i Katoličke Crkve u BiH.

Moralna je obveza svakog katolika javno i ponosno očitovati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom, pa i na popisu pučanstva, jer je javno ispovijedanje vjere jedna od temeljnih obveza svakog katoličkog vjernika. A časna je obveza čuvati i njegovati svoj narodni identitet, posebice u ovim vremenima u Bosni i Hercegovini gdje skoro svi katolici pripadaju hrvatskom narodu.

„Premda su rat i njegove posljedice izmijenili strukturu vjernika i naroda u cijeloj BiH trebali bismo i odzivom na ovaj popis pokazati svoju ljubav i privrženost prema rodnoj grudi, mjesnoj Crkvi i svome narodu. I na taj način ćemo posvjedočiti svoj vjerski i nacionalni identitet te spremnost izgrađivati društvo i državu u kojoj će biti mjesta za sve nas i naše različitosti", istaknuto je na sastanku.
″Predstojeći popis pučanstva jedan je od najznačajnijih povijesnih trenutaka Hrvata u BiH, nakon Domovinskoga rata″, kazao je Lovrinović ističući važnost i značenje koje donosi ovaj događaj za buduće odnose Hrvata u BiH. Naglasio je da ovim obvezama pristupaju vrlo odgovorno kroz tim koji prati popis pučanstva i poručio Hrvatima da u vrijeme popisa na bilo koji način sudjeluju svojom nazočnošću, jer samo tako će pomoći da u političkom životu BiH Hrvati ozbiljno sudjeluju u kreiranju političkih odnosa u BiH. - Ovo je prilika da se pokrene proces povratka Hrvata na svoja ognjišta. Imamo spoznaje da su u mnogim općinama gdje nije prijavljeno dovoljno Hrvata u popisna povjerenstva neki zlorabili poziciju i predstavljali se, recimo iz reda bošnjačkog i ponegdje srpskog naroda, kao Hrvati i zauzimali njihove pozicije popisivača i članova popisnih povjerenstava - rekao je Lovrinović.

Primjedbe

Popularni postovi