Milanovićev labuđi pjev

Usvojena strategija razvoja poduzetništva do 2020.
Zagreb, 09. svibnja 2013. - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog strategije razvoja poduzetništva od 2013. do 2020. godine čiji je opći cilj povećanje bruto dodane vrijednosti po zaposlenom u malom gospodarstvu za 40 posto do 2020. godine.
Ta je vrijednost danas 16.366 eura, a cilj je 22.900 eura, kaže ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Jedan od ciljeva je i povećanje udjela malog i srednjeg poduzetništva u BDP-u sa sadašnjih 51,6 na 62 posto, a to se namjerava postići većim ulaganjima u istraživanje i razvoj, povećanjem inovativnosti i izvoza te razvojem poslovnih mreža.

Strategija predviđa i povećanje ponude financijskih sredstava za malo gospodarstvo za 40 posto, odnosno ukupno 13 milijardi kuna više za financiranje poduzetništva.

Ministar Maras navodi kako je plan iz fondova EU-a od 2014. do 2020. godine povući dvije milijarde eura za razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Provedbom strategije želi se povećati udio malih i srednjih poduzeća sa 22,4 posto na tisuću stanovnika, na 40 posto do 2020. godine te istovremeno povećati udio znanstvenika koji rade u poduzetničkom sektoru sa sadašnjih 19 na 30 posto.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović je nakon predstavljanja strategije rekao da je danas za realizaciju poduzetničkih pothvata najvažnija cijena novca odnosno zaduženja za što je pak najvažnije povjerenje, a na to bitan utjecaj ima poslovno okružje koje gradi Vlada.

Vlada je danas dala suglasnost i odobrila državno jamstvo Hrvatskim autocestama (HAC) za zajam kod sindikata banaka od 250 milijuna eura.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić kaže da će se zajam koristiti za otplatu dijela dugova HAC-a koji dospijevaju ove godine, koji iznose 400 milijuna eura. Zajam je na sedam godina, a otplata u 11 polugodišnjih rata uz kamatu od 5,45 posto godišnje, plus šestomjesečni libor. [H]

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade