Danas smo se u Dobrićima oprostili od dragog prijatelja Bože Drmića


Otišao je veliki umjetnik!

Boze Nostrun Croaticum
Mare Nostrum Croaticum
Nakon duge i teške bolesti, jučer je u Splitu, u 55. godini života preminuo duvanjski akademski slikar Bože Drmić, rođen u Dobrićima. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Rimu 1984. godine, a specijalizaciju u Parizu 1988. godine. Sudjelovao je u brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, BiH i svijetu, od kojih su mnoge bile i humanitarnoga karaktera. Živio je na relaciji Split - Tomislavgrad, a potkraj devedesetih oduševio je ljubitelje umjetnosti, kada je u preuređenoj štali, u svojim Dobrićima, otvorio vlastitu galeriju sa stalnom postavkom.
Božine kolege umjetnici rado su se odazvali likovnoj koloniji koju je u studenome prošle godine organizirao tomislavgradski Kulturno-informativni centar, u želji da pomognu u njegovome liječenju. Tom prigodom akademski slikar Ivica Vlašić, dugogodišnji Božin prijatelj za Radio Tomislavgrad je izjavio:
- Dugo vremena se poznajemo. Zajedno smo i mnoge kolonije obilazili. Bože je bio i član društva Li - art. Iz tih vremena, kad smo se družili, ostalo je dosta lijepih uspomena, anegdota ali i šala, jer, Bože je bio i društven i zabavan. S njime je uvijek bilo ugodno! I sada mi kolege rado prepričavamo dogodovštine koje smo imali s njim.
U neizbrisivome sjećanju Bože će ostati mnogima, među njima i duvanjskome akademskom slikaru, Mati Ljubičiću koji živi u Zadru. On je na spomenutoj likovnoj koloniji, održanoj u Grlima, podno Vrana, naslikao upravo Božin portret, riječima i djelom svjedočeći o kakvome je prijateljstvu riječ.
- U sjećanju i u mislima s prijateljem i kolegom Božom, odlučio sam napraviti jednu sliku njemu u spomen. Mi smo se družili kroz cijelo školovanje, zajedno smo išli u srednju školu. Fale mi njegovi pozivi. Redovito me je zvao, svako malo smo se čuli. Mogu stvarno reći da mi nedostaje druženje s njim, naročito u ovim situacijama kada se nađemo s drugim kolegama. Fale taj njegov duh, njegov potez i njegova pojava! Zato sam odlučio naslikati sliku s njegovim likom, da on, osim što je u sjećanju, bude na neki način, makar kroz sliku, i fizički nazočan među nama - s iskrenim osjećajima govorio nam je  Ljubičić.
Žal za preranom smrću prijatelja i kolege Bože Drmića izražava i duvanjski akademski slikar Ante Čulo, također, ističući da će Božin duh živjeti ne samo u sjećanju na njega već i u Božinim djelima, njegovome obljubljenome opusu Mare Nostrum Croaticum koji obiluje religioznom, sakralnom i domoljubnom tematikom.
Prisjetimo se da su na božićnoj izložbi Prijatelju na dar koja je upriličena krajem prošle godine u Galeriji tomislavgradskoga KIC -a ujedno bila izložena neka Božina djela. Jedna od njegovih posljednjih skupnih, religioznih i sakralnih izložbi, u istoj je Galeriji postavljena i uoči Uskrsa 2012. godine. Publici se tada predstavio s motivima Križnoga puta i Kristove muke. U njima je kroz poteze kista i pera osvježio nadu i utvrdio svoju vjeru.
Bože Drmić bit će pokopan sutra, u 13 sati, na mjesnome groblju u Dobrićima.
U ime čitatelja našega Portala i slušatelja Radija Tomislavgrad, obitelji i prijateljima pokojnoga Bože Drmića, izražavamo iskrenu sućut!
Neka mu Gospodin podari pokoj vječni i neka mu je laka njegova dobrićka gruda!
Zora Stanić/Radio Tomislavgrad/tc

Primjedbe

Popularni postovi