Udruga Pomak povodom demonstracije pod nazivom 'Ljubi bližnjeg svoga'

Priopćenje udruge Pomak povodom demonstracije pod nazivom «Ljubi bližnjega svoga»

Kao udruga građana, koja je osnovana da bismo aktivno oblikovali demokraciju, obraćamo se ovim putem svim hrvatskim medijima, političarima i udrugama. Mi nismo masovna udruga, ne dobivamo novce iz proračuna jer nas primarno zanima sloboda misli, pravo na slobodu javnog govora i života po vlastitom izboru, a ne ubiranje novaca u ime bilo koje ideologije.

U demokraciji je osnovno pravilo poštivanje drugih i drugačijih te poštivanje prava na svjetonazor. Republika Hrvatska svojim Ustavom i mnogim drugim pravnim aktima je prihvatila ta načela i dužna ih je štititi.

Javna rasprava o zdravstvenom odgoju je ovih dana poprimila oblike nadmetanja u optužbama te je bila povod za organizaciju javnog ljubljenja pred katoličkom katedralom u Zagrebu. Organizatori ove izravne provokacije, koja je usput rečeno, porezne obveznike stajala više od milijun kuna, su bile udruge koje se smatraju zaštitinicima homoseksualnih osoba. Cilj tih udruga je, kako one kažu, zalaganje za toleranciju i poštivanje drugih i drugačijih. U tome smislu bismo mogli očekivati da te udruge najviše poštuju druge i drugačije, te da su u svojim javnim nastupima izrazito demokratske i tolerantne. Cilj demonstracije je bio ukazati na navodno pozivanje na progon i mržnju naspram osoba homoseksualnih sklonosti od strane Katoličke Crkve.
Kao neovisna i sekularna udruga smatramo ovakve priredbe ispred vjerskih objekata izrazitim znakovima netolerancije, provokacije i nepotrebnog zaoštravanja retorike, tim više što Katolička Crkva niti u jednom svojem priopćenju nikada nije pozvala na bilo kakvu mržnju naspram osoba homoseksualne orijentacije, a još manje na progon istih. Ukoliko bi se svako drugačije promišljanje homoseksualnosti, osim onoga koje o samima sebi imaju homoseksualci, definiralo kao poziv na mržnju, onda je to opasan presedan u slobodnom društvu koje ima obvezu osigurati pravo na slobodu mišljenja. 
Prozivanje cijelih vjerskih skupina, da pozivaju na progon homoseksualaca, po našoj procjeni je podmetanje, a provokativne demonstracije pred vjerskim objektima služe dodatnom podgrijavanju usijane retorike i izravno mogu povrijediti osjećaje mnogih vjernika, te time poslati poruku da u državi Hrvatskoj vjerske slobode nisu garantirane. Javno provociranje i optuživanje za mržnju, bez konkretnih dokaza, nije znak ljubavi nego našem društvu nepotrebna provokacija.
Osobe homoseksualne orijentacije ne mogu biti jedino mjerilo tolerantnosti i demokratičnosti nekog društva, nego se i one moraju ponašati sukladno pravilima međusobnog uvažavanja i poštivanja svačijih prava. 
Javna politika po kojoj bi trebalo zabraniti drugačije stavove o homoseksualnosti, osim onih koje propagiraju sami homoseksualci, je u izravnoj opreci demokratskom pravu svakoga čovjeka na osobne stavove o seksualnoj orijentaciji. Proglašavanje drugačijih stavova homofobijom i pozivanjem na mržnju i konkretni progon je pokušaj podmetanja, koji društvo vodi u određenu vrstu zabrane mišljenja, te nas neodoljivo podsjeća na prve korake u već poznatim sustavima u kojima je proglašeni stav bio jedini koji je bio dopušten. 
Kao neovisna udruga građana osuđujemo svako nasilje, svaki poziv na progon bilo koga, osuđujemo svaku netoleranciju prema drugima i drugačijima, osuđujemo i svaku provokaciju vjernika, namjerno podmetanje i svaki poziv na progon homoseksualnih osoba. Nisu samo pripadnici većinskog dijela nekog društva dužni poštivati druge i drugačije nego i manjine moraju poštivati vjerske osjećaje vjernika. Akcionistički nastupi ovakvog karaktera su Judni poljupci koji će najviše štete nanijeti baš osobama homoseksualne orijentacije. Kao demokratska udruga, koja se zalaže za prava svake osobe na vlastiti stav, mi smo uvjereni da su ovakve provokativne i uvredljive akcije antidemokratske i izrazito opasne za mir i toleranciju u našem društvu.
Iz navedenih razloga mi udruge pozivamo na poštivanje vjerskih osjećaja i više stvarne tolerancije, umjesto naprasitog nametanja vlastitih stavova, a odgovorne političare podsjećamo da su dužni štiti sve članove društva od nepotrebnih objeda, napada i provokacija. 

Pomak – udruga za edukaciju i aktivno oblikovanje demokracije

Primjedbe

Popularni postovi