HDZ-ov kandidat - junak školske lektire


HDZ-ov kandidat za Split junak iz školske lektire

HRVATSKA
Uspješni arhitekt dobro je poznat kao autor Marmontove ulice, novog rodilišta i brojnih drugih javnih prostora u Splitu, a po njegovim je projektima Goran Ivanišević sagradio zgradu Lazarica i kuću na Mejama koju je prodao.

Vjeko Ivanišević (Foto: Leonard Nincevic/VLM/PIXSELL)
Vjeko Ivanišević (Foto: Leonard Nincevic/VLM/PIXSELL)

Arhitekt Vjekoslav Ivanišević HDZ-ov je kandidat za gradonačelnika Splita. Riječ o čovjeku koji posljednjih godina nije bio aktivan na gradskoj političkoj sceni, ali ga Splićanima nije potrebno posebno predstavljati. Uspješni arhitekt dobro je poznat kao autor Marmontove ulice, novog rodilišta i brojnih drugih javnih prostora u Splitu, a po njegovim je projektima Goran Ivanišević sagradio zgradu Lazarica i kuću na Mejama koju je prodao.
Vjeko Ivanišević član je HDZ-a od 1990. godine. U više je navrata bio član Gradskog odbora, a od 1994. do 1997. godine bio je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u splitskom Gradskom vijeću. Zagovornici njegove kandidature tvrde da će uz ugled arhitekta Ivaniševića, koji je "fetivi" Splićanin i "fetivi" HDZ-ovac, i njegovo političko iskustvo odigrati znatnu ulogu u uspješnom suprotstavljanju najvećim rivalima.
– Vjeko Ivanišević je čovjek čvrstih moralnih načela i veliki domoljub. Smiren je, neprovokativan, kulturan, urban, sklon dijalogu, graditelj je koji bi bio sposoban otrgnuti Split iz letargije – tvrde u Gradskom odboru HDZ-a.
Međutim, nisu svi splitski HDZ-ovci s oduševljenjem prihvatili odluku o kandidiranju Vjekoslava Ivaniševića. Ima i onih članova stranke koji su uvjereni da bi HDZ imao mnogo više šanse da je kandidirao patologa Šimuna Anđelinovića, o kojemu se u posljednje vrijeme najviše kalkuliralo. Iako postoje glasine da predsjednik stranke Tomislav Karamarko nije želio Anđelinovića, jednako kao što se Gradski odbor protivio kandidaturi Anđelke Visković, koju je Zagreb pokušao progurati, doznajemo da se dr. Anđelinović sam povukao iz utrke. Naime, inzistirao je na konsenzusu, a u splitskom HDZ-u teško ga je postići. Pregovaralo se s brojnim kandidatima, a na koncu je izbor ipak pao na uglednog arhitekta.
– Željeli smo lice koje je Splitu poznato, ali ne istrošeno, čovjeka koji će na političku scenu donijeti osvježenje – kaže jedan od visokopozicioniranih splitskih HDZ-ovaca.
Ima i jedna zanimljivost vezana uz HDZ-ova kandidata za splitskog gradonačelnika. Upravo on je Vjeko, glavni lik knjige "Snijeg u Splitu" školske lektire za niže razrede osnovne škole, koju je napisao njegov prijatelj iz djetinjstva Matko Marušić. Izglede Vjekoslava Ivaniševića na idućim izborima još je teško prognozirati jer njegovo ime nije spomenuto ni u jednoj anketi koja je objavljena u javnosti. U svakom slučaju, u HDZ-u drže da će Ivanišević nadigrati SDP-ova kandidata Ivu Baltasara. Koplja će se lomiti i s don Ivanom Grubišićem, čija je popularnost trenutačno najveća.
Autor: Slavica Vuković
Objavljeno: 10.01.2013 20:48

Primjedbe

Popularni postovi