Davor Marijan pokušao upoznati Radmana s Jurom Francetićom


Poštovani gospodine Radman,
imam potrebu reagirati na medijsku hajku koja se ovih dana vodi protiv Vašeg djelatnika, a mog kolege po struci, Vladimira Brnardića, zbog priloga o ustaškom pukovniku Juri Francetiću. Prilog je ispolitiziran do razina koje zbunjuju i zbog kojih se nelagodno osjećam što živim u ovoj državi medijskih batinaša.
Posebno sam pregledao tekst priloga i nisam našao tvrdnje koje bi za struku bile sporne. Kao povjesničar s referencama o Drugom svjetskom ratu tvrdim da ništa što je rečeno u TV prilogu nije upitno. Dani su osnovni biografski podaci i percepcija koju Francetić ima, za neke je ratni junak, a za neke ratni zločinac. Što je sporno u tome da se Francetić pojavi u TV kalendaru, zašto bi to bilo sramotno? Gdje je to navodno veličanje Francetića u tekstu? To što su to prihvatili mediji poput Jutarnjeg lista i Indexa također ne čudi. Sigurno je da Francetić uz Pavelića osobno najpoznatiji pojedinac NDH i ustaškog režima. To je razdoblje dio hrvatske povijesti s kojim se nemamo razloga ponositi, no tko ima pravo tražiti da ga ne istražujemo i ignoriramo? Sigurno je da do danas nije napisan ni jedan znanstveni rad o Francetiću, a jedina historiografske analiza ustaških postrojbi jest moj magistarski rad koji sam obranio 2005. na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na drugim sam istraživačkim temama pa ga nisam stigao objaviti. Uz sve to ne usudim se reći da znam tko je bio Francetić.
To očito zna samo anonimna ekipa pod imenom Građanske akcije čiji pothvat zaslužuje tužbu zbog klevete. Čudi me oklijevanje Vaše kuće da podržite djelatnika ili sam možda naivan? Ta ista skupina je u ljeto 2012. nakon smjene vaše novinarke Maje Sever s mjesta urednice jedne TV emisije prosvjedovala i izvela patetičnu predstavu s pitanjem do „kada će se u ovoj državi tolerirati cenzura informacija, javnog govora, slobode mišljenja?“. Njihov napad na kolegu Brnardića jest i napad na sve ono za što se navodno zalažu.
Smatram da bi u ovakvim spornim situacijama bilo dobro zatražiti i mišljenje stručnih institucija.
S poštovanjem,
dr. sc. Davor Marijan
znanstveni savjetnik
Hrvatski institut za povijest
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade