Odlazite, nesposobni ste!


Željko Primorac: Vrijeme je da Milanovićeva vlada kaže - Odlazimo, nesposobni smo!

E-mailIspisPDF
Preko 350 tisuća nezaposlenih, pad industrijske proizvodnje, nezaustavljivi pad BDP-a, pad osobne potrošnje, povećanje PDV-a, povećanje cijene električe energije i plina, uvođenje poreza na imovinu, stotine tisuća blokiranih računa građana, tisuće zatvorenih obrta i tvrtki, rezanje radničkih prava i otkazivanje kolektivnih ugovora, nastavak zaduženja u inozemstvu, rast uvoza, propadanje seoskih gospodarstava i rezanje subvencija poljoprivrednicima- sve je to bilanca jednogodišnje vladavnine koalicijske vlade Zorana Milanovića.
Sve neuspjehe u vođenju države, opći kolaps privrede i društvenu depresiju, Kukuriku vlada je pravdala nužnom žrtvom kako bi se spasio kreditni rejting države. Sada, nakon što je propao i jedini, privremeni uspjeh Kukuriku vlade i kada je agencija Standard and Poor bacila kreditni rejting države u smeće, treba pogledati istini u oči i otvoreno kazati kako državom upravlja skupina na brzinu skupljenih diletanata. Nakon propasti pokušaja spašavanja kreditnog rejtinga pale su sve maske jedne nekompetentne garniture koja je mislila kako se ministarstvima i vladom ne upravlja već kako se cijeli sustav kreće sam od sebe.
Seoski politički komesari, maestralni u prodavanju demagogije po seoskim birtijama, prihvatili su se vođenja državne politike i vođenja resora sa desecima tisuća zaposlenih. Nedorasli globalnim ekonomskim kretanjima i tržišnim utakmicama u kojima se mijenjaju odnosi iz trena u tren okrenuli su se onome u čemu su dobri. Iskustvo iz seoskih birtija primijenili su na razini države i vlade, samo sada na raspolaganju nemaju samo seoske uhode već raspolažu cijelim sustavom MUP-a i obavještajnih agencija. Jedini problem u cijeloj priči je činjenica što i dalje sjede u ministarskim foteljama dok većinu vremena provode u sitnom spletkarenju i podmetanju političkim konkurentima.
Treba konačno jasno kazati kako horde nezaposlenih neće riješiti Vasin diplomski i kako presuda Sanaderu i HDZ-u neće donijeti rast BDP-a. Ovi smokvini listovi Kukuriku koalicije privremeno će skrenuti pažnju javnosti sa turobne svakodnevnice, ali je li to ono što Hrvatska u ovom trenutku treba?
Treba li vladu u kojoj ministri o istoj temi iznose pet različitih stavova? Je li nam dovoljno premijerovo-trudimo se? Može li učenik na popravnom proći sa izjavom kako se trudi ili ipak mora pokazati minimum znanja? Razina očekivanja od vlasti kod Hrvata se u posljednjih desetak godina snizila do te razine da se građani nakon svakih izbora tek nadaju kako nova vlast neće krasti, a sve ostalo što se dogodi  u mandatu je uspjeh.
U jednom osvrtu prije proteklih izbora Aleksandar Stanković je nabrojio deset razloga zašto Milanović neće biti dobar premijer, ali i jedan razlog zašto je dobar kandidat. Stanković je tada zaključio kako je Milanović dobar kandidat jer nema dokaza da je nešto ukrao. Ovaj primjer zorno pokazuje do koje je razine bila kompromitirana desnica u tom trenutku i kakvi kandidati su bez problema odnijeli izbornu pobjedu, ali i što su birači očekivali od nove vlasti.
Međutim, nakon što se kriza produbila i pokucala na svaka vrata u zemlji i građani su od Kukuriku vlasti počeli očekivati nešto više od poštenja, a koje se također pokazalo medijskom manipulacijom jer su brojni novopečeni ministri umočeni u nečasne radnje do grla. Jesu li Hrvati nakon godina manipulacija, prevara i izdaja zaslužili vladu koja će ih izvesti na kolosjek prosperiteta i mira? Prvi korak u tom pravcu je Zokijeva ostavka, jer kako je slučajno postao premijer neće niti primjetiti kada to prestane biti.

Primjedbe

Popularni postovi