FZOIE objavio devet natječaja za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti


Zagreb, 12. prosinca 2012. - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je danas devet natječaja za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije za koje su planirana sredstva u iznosu od 84,5 milijuna kuna.
Natječaji su objavljeni na web stranici Fonda i u Narodnim novinama br. 137/12, a svoje projekte mogu kandidirati jedinice regionalne i lokalne samouprave, javne ustanove, trgovačka društva, obrtnici i druge pravne osobe te građani, priopćio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sredstva će se odobravati za provedbu energetskih pregleda radi certificiranja komercijalnih zgrada javne namjene, postojećih stambenih zgrada u vlasništvu fizičkih osoba te zgrada u vlasništvu županija i gradova, a sufinancirat će se i ugradnja razdjelnika toplinske energije i radijatorskih termostatskih ventila u stanovima zgrada priključenih na centralizirani toplinski sustav.

"Cilj sveobuhvatne uštede energije u zgradarstvu, a time i zaštite okoliša je stvoriti preduvjete za sustavnu sanaciju i rekonstrukciju postojećih zgrada te povećati obveznu toplinsku zaštitu novih. Upravo će energetski pregledi koji će se financirati sredstvima Fonda utvrditi stvarno stanje te dati preporuke i prijedloge isplativih mjera energetske učinkovitosti koje će rezultirati smanjenjem krajnje potrošnje energije građevine", istaknuo je natječaja direktor Fonda Dinko Polić.

S obzirom na sve veće zanimanje hotelijera Fond će odobravati sredstva i za povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama turističkog sektora, ali i drugim komercijalnim zgradama javne namjene te za projekte energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Sredstva će se dodjeljivati i za izradbu projektne dokumentacije za projekte obnovljivih izvora energije.

Kroz zajedničko sufinanciranje programa korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima koje će Fond provoditi u suradnji s jedinica regionalne i lokalne samouprave koje za to iskažu interes, građanima će se radi pripreme potrošne tople vode i grijanja odobravati sredstva za ugradnju solarnih toplinskih kolektora, kotlova na pelete i dizalica topline, ali i za ugradnju fotonaponskih kolektora i vjetrogeneratora radi proizvodnje električne energije za vlastitu potrošnju.

Građani koji imaju prebivalište na otocima moći će od Fonda dobiti poticaje za ugradnju sustava za korištenje ukapljenog naftnog plina i sunčevih toplinskih kolektora.

"Dobre rezultate u pogledu povećanja korištenja obnovljivih izvora energije, a indirektno i smanjenja emisija stakleničkih plinova, nije moguće postići bez veće participacije kućanstava. Upravo će se preusmjeravanjem dijela sredstava Fonda u svrhu poticanja građana, uz već razrađene dosadašnje modele sufinanciranja projekata koje kandidiraju jedinice regionalne i lokalne samouprave te gospodarski subjekti, ostvariti cjelovita provedba projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u svim energetskim sektorima", navodi direktor Polić.

Sredstva Fonda će se, ovisno o natječaju i korisnicima, dodjeljivati kao financijske pomoći, subvencije, beskamatni zajmovi te subvencije kamata, a s obzirom na to raspoloživi iznosi po projektu bit će od 12.000 kuna za građane pa do 1.400.000 kuna za trgovačka društva i obrtnike, dok će jedinice regionalne, odnosno lokalne samouprave, sukladno važećim pravilnicima o dodjeli sredstava Fonda, moći dobiti 40 do 80 posto od vrijednosti ukupne investicije.

Uz dostavu tražene dokumentacije koja je propisana u svih devet natječaja, kriteriji za ocjenjivanje ponude i određivanja prednosti pri dodjeli sredstava bit će pripremljenost konkretnih projekata, stupanj povoljnog utjecaja na zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kvaliteta ponuđenog tehničkog rješenja, veća ušteda energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova za manja uložena sredstva te financijska sposobnost korisnika na ulaganja i povrat sredstava, navodi u priopćenju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sve upute i obrasci za prijavu projekata mogu se pronaći na web stranici Fonda – www.fzoeu.hr.
Dinko Polić-direktor FZOEU.jpg
Dinko Polić, direktor FZOEU
Priopćenje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u svezi objave devet natječaja za projekte energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije možete pogledati u vezanim dokumentima.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade