VELIKO SRCE SILVANE ĆURKOVIĆ


- Danas ljudi zbog brzog načina života kao da nemaju vremena jedni za druge, a uistinu mnogim osobama je ponekad samo potrebno da ih netko čuje, sasluša i razumije - kaže Silvana Ćurković.

U Splitu postoje brojne udruge koje se trude pomoći onima kojima je pomoć potrebna, ali posebnost Silvane je i u tome što djeluje potpuno sama, kako ona kaže, čistog srca, a mi bismo dodali mahom i iz svog džepa.

A putem pomoći drugome, potpunim strancima, krenula je sasvim slučajno. Dok je radila u svojoj trgovini voća primijetila je da dva tjedna nije došla jedna gospođa, svakodnevni kupac. Raspitala se za nju i saznala da je doživjela prometnu nesreću nakon koje je ostala invalid. Bez razmišljanja, Silvana je krenula pomagati gospođi.

- Tako je počelo, a danas imam 40 štićenika mjesečno o kojima brinem. Uglavnom su to osobe bez ikoga svoga, a koje su uz sve nedaće još i bolesne - s neskrivenom brigom i sa zavidnom samozatajnošću priča Silvana.

Promijenila je živote mnogih obitelji, počevši od obitelji Bubić Jovanović za koju je pokrenula humanitarnu akciju za poboljšanje stanja kuće u kojoj žive, pa do obitelji udovice Ane Kabaš za koju se upravo Silvana izborila da sljedeći tjedan useli u gradski stan.

Posljednjih godinu dana obogaćuje život poznatog splitskog redatelja koji je zbog vratne kralježnice gotovo nepokretan.

- Iznimno senzibilnog i pametnog čovjeka bolest je udaljila iz društvenog života. Nadam se da mu barem malo olakšavam trenutke koje prolazi - kaže Silvana.

Individualnih sudbina koje je dotaknula je uistinu mnogo. Uza sve, kuma je i dvoje djece u Amazoni kojima redovito financijski pomaže. Spomenimo i da redovito posjećuje štićenike Samaritanca, teško hendikepiranu djecu i uveseljava ih.

- Kad ih samo vidim da unatoč svom hendikepu tako snažno reagiraju na moje posjete i vesele se vremenu koje provedem s njima, to mi je najveća nagrada - veli altruistična Splićanka.

Ipak, posebnu tugu u sebi nosi zbog sudbine pokojne Dee Maltez. Deu je upoznala prije dvije godine, spavala je na brodskoj palubi jer od svoje invalidske mirovine sebi nije mogla priuštiti niti krov nad glavom. Živjela je bez igdje ikoga svoga i s dijagnozom karcinoma. Silvana je animirala javnost, te su poduzetnici Vlado Čović i Vicko Batinić pomogli financirati podstanarski stan Dei. Vozila ju je na kemoterapije, bila uz nju svakodnevno i provela s njom posljednje trenutke života.

- Dea je bila jedna prekrasna i prelijepa žena koja me oduševila već na prvom susretu. Ma koliko god da sam tužna zbog njenog nesretnog života, istovremeno osjećam i radost što je Dea bila u mojim rukama posljednje dvije godine života. Na koncu je živjela ljudski, osjetila je ljubav i umrla je kao čovjek - emotivno će Silvana.

Dea Maltez je pokopana prije sedam mjeseci na Lovrincu, ispratila ju je Silvana sa 56 ruža na lijesu. Izgradila joj je i nadgrobni spomenik, a jednom tjedno još uvijek posjećuje grob svoje prijateljice. Prijateljstvo bez kraja... Posebna utjeha bi Silvani bila da se pojavi barem netko tko je poznavao Deu, član obitelji ili davno izgubljeni prijatelj tko bi se raspitao za nju. Da zna da je napustila ovaj svijet ispraćena ljubavlju.

Ne zaboravimo spomenuti da je Silvana vjerna supruga i majka troje djece.

- Vjerujem da moja djeca znaju da trebaju biti skromni i pomagati drugima. Još su mladi, ali pokazuju empatiju. Nadam se da će jednom krenuti  stopama sličnim mojima - kaže Silvana.

Treba li djetetu bolji primjer u životu od roditelja koji živi dobrotu...
ŽIVANA ŠUŠAK ŽIVKOVIĆ/dalmacijanews.com

Primjedbe

Popularni postovi