U ZNAK SJEĆANJA NA SESTRU LUKRECIJU MAMIĆ

28.11.2012 | 19:58 | IKA V - 146263/11 

Obljetnica smrti s. Lukrecije Mamić obilježena u Dubrovniku

 

Dubrovnik, (IKA) - Prva obljetnica nasilne smrti hrvatske misionarke s. Lukrecije Mamić obilježena je u srijedu 28. studenoga u samostanskoj crkvi njezine Družbe na Pilama u Dubrovniku gdje je pokojnica 15. prosinca 1962. godine ušla u samostan i kamo se, po potrebama zajednice, više puta tijekom svog redovničkog života vraćala i tu djelovala obavljajući različite službe. 
Misno slavlje, na početku kojeg je prikazan kratki film o pokojnoj s. Lukreciji, predvodio je pročelnik Vijeća za posvećeni život Dubrovačke biskupije fra Stanko Dodig. Podsjećajući na životni put s. Lukrecije koja je rođena kao sedmo dijete u obitelji Ive i Ivana Mamić i čija sestra s. Kazimira je redovnica u istoj družbi, a brat Luka svećenik, skrenuo je pozornost na kršćanski obiteljski odgoj i klicu dobra koju je pokojnica dobila od svojih roditelja, nastavila to živjeti, nadrasla svoju obitelj i počela donositi plodove u zrele dane svoga života. "Osobito je imala ljubavi i životnu karizmu prema starima, bolesnima, djeci, bolesnoj djeci, prema izgladnjelima, siromasima bilo koje vrste i bijednima svake vrste, utjelovivši u svoj život i rad Isusovu zapovijed ljubavi u konkretno djelovanje, ne u priču", istaknuo je u propovijedi fra Stanko. Dodao je da se s. Lukrecija, kako svjedoče oni koji su je poznavali, uvijek isticala vedrinom duha, predanošću u volju Božju i velikom ljubavlju prema najpotrebnijima. Gdje god je djelovala ostavljala je dobre tragove, bila je hrabra, jaka žena, djelotvorna, zauzeta u svakoj aktivnosti, istinska misionarka, neumorna u djelovanju i molitvi, goruća u ljubavi prema Bogu i bližnjima, izvor povjerenja i pozitivnosti, toliko da se može vjerovati u bolji svijet, rekao je propovjednik. Rekavši kako je ona danas radost i ponos svoje Družbe, sestara, misionara, svoje obitelji i svih za koje je u vjeri, nadi i ljubavi izgarala, fra Stanko je zaključio: "Postala je zvijezda na nebu svima nama, ures, biser, ponos Crkve u Hrvata. Zbog njezinog herojskog mučeništva svi smo zahvalni Bogu i njoj i ponosni na nju svi mi u domovini i katolici Hrvati diljem svijeta". 
Na misnom slavlju na kojem se molilo za pokojnu s. Lukreciju okupile su se redovnice iz Družbe službenica milosrđa, redovnice iz drugih zajednica, djevojke iz sestarskog doma kao i drugi vjernici. 
Podsjećamo, hrvatska redovnica s. Lukrecija Mamić, koja je kao misionarka djelovala u Africi, ubijena je u nedjelju 27. studenoga 2011. godine u napadu pljačkaša na samostan u misiji Kiremba u Burundiju. Ubojstvo se dogodilo oko 19.30 sati po hrvatskom vremenu, kada su naoružani pljačkaši upali u samostan gdje su ubili s. Lukreciju, dok su prije bijega oteli poglavaricu zajednice s. Carlu Brianzu iz Italije i volontera Francesca Bazzanija. Ubijena redovnica Lukrecija Mamić vodila je u Burundiju biskupijsku bolnicu te centre za neishranjene i oboljele od AIDS-a. 

Primjedbe

Popularni postovi