SJEĆANJE NA VUKOVAR I ŠKABRNJU - PRVI DAN


Aplauzom Gotovini i Markaču počeo Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju (FOTO) Aplauzom Gotovini i Markaču počeo Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju (FOTO) Aplauzom Gotovini i Markaču počeo Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju (FOTO)
ponedjeljak, 12.studenog 2012

Aplauzom Gotovini i Markaču počeo Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju (FOTO)

 Prikazivanjem filma Jakova Sedlara '' Mučenik velečasni Ivan Burik'' o svećeniku mučki ubijenom nakon okupacije Tovarnika, počeo je u Splitu Tjedan sjećanja na Vukovar i Škarbrnju.
Kulturnu i edakutivnu manifestaciju organizira Hrvatska udruga Benedikt u Nadbiskupskom sjemeništu.
Sjećanje na simbole stradanja Domovinskog rata počelo je minutom šutnje za sve poginule branitelje, a potom su okupljeni dugotrajnim i gromoglasnim pljeskom iskazali podršku generalima Anti Gotovinu i Mladenu Markaču koji u haškom pritvoru čekaju pravomoćnu presudu.
- Naša je namjera kroz Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju predstaviti događaje iz Domovinskog rata o kojima malo ljudi zna, a mnogi i zaboravljaju. Neka ovakva mjesta i okupljanja budu mjesta iz kojih će mladi crpiti znanje o pobjedi Hrvatske nad okupatorom – kazao je Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.
Okupljenima se poprilično emotivno obratio i zamjenik gradonačelnika Jure Šundov.
- Vukovar i Škabrnja govore sami za sebe, oni su u srcu svakog domoljuba, Hrvata i građanina bez obzira na nacionalnost i uvijek nas podsjećaju na žrtvu podnijetu tijekom Domovinskog rata. Od početaka naše povijesti smo bili tlačeni na svom području, a Škabrnja i Vukovar su vrhunac stradanja i prolivene krvi. Te su žrtve opomena za vječnost. Ovih dana posebno se čuju riječi posvećene najvećim žrtvama Domovinskog rata, ali naša je obaveza svakodnevno misliti na žrtve, a ne samo o obljetnicama – kazao je Šundov.
Posebno je pozdravio, kako ga je nazvao ''brata po oružju'' Marka Miljanića, zapovjednika obrane Škabrnje.
- Marka i njemu slične trebamo slušati, oni bi trebali pričati u osnovnim školama i učiti djecu našoj povijesti. Svjedoci smo kako aktualna vlast mijenja programe u školama, došlo je do toga da je seksualni odgoj bitniji od istine o Domovinskom ratu – rekao je dogradonačelnik Šundov i pobrao aplauz okupljenih.
Dodao je da Splićane ne trebaju političari pozivati na počast Vukovaru i Škabrnji jer su oni u srcu svakog građanina svetinja.
Načelnik Općine Škabrnja Luka Škara također je nazočio prvoj od pet večeri posvećenim Vukovari i Škarbrnji koje će se održati u Splitu.
- Ponosan sam na našu Hrvatsku koja se obranila od srbočetničke agresije i zato mi je posebno drago što se sjećamo naših gradova - heroja! Budimo hrabri i ponosni i nemojmo zaboraviti na žrtve Domovinskog rata  - poručio je Škara.
Dodajmo da je manifestaciji nazočila i zamjenica gradonačelnika Anđelka Visković, sjedila je tik uz Šundova koji ju je srdačno pozdravio, kao i cijela dvorana toplim pljeskom.
ŽIVANA ŠUŠAK ŽIVKOVIĆ
Foto: Vojko Bašić / CROPIX

Primjedbe

Popularni postovi