Posljednje upozorenje don Ivanu Grubišiću



Foto: Pixsell Editorial Standard | Patrik Macek/PIXSELL
Iako je od parlamentarnih izbora prošlo gotovo godinu dana, Ivan Grubišić i dalje obavlja svoju dužnost saborskog zastupnika, unatoč tome što mu je zbog toga splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić zabranio ispovijedanje, propovijedanje, slavlje mise i nošenje svećeničkog odjela. Splitsko-makarska nadbiskupija danas je izvijestila javnost da ih je u takvoj odluci još u lipnju podržala i vatikanska Kongregacija za kler, kojoj se Grubišić požalio
U svom priopćenju javnosti Nadbiskupija je potvrdila napise koji su se u medijima pojavili još u rujnu, a prema kojima je i vatikanska Kongregacija za klerike stala na stranu nadbiskupa Barišića. U pismu javnosti Ordinarijat nadbiskupije napominje da je Kongregacija za klerike Grubišiću odgovor na njegovu žalbu poslala još u lipnju.

'Kongregacija prije svega izražava žaljenje zbog don Ivanove otvorene i tvrdokorne neposlušnosti crkvenim zakonima i vlastitom Ordinariju preuzevši mjesto zastupnika u hrvatskom Saboru. Kongregacija za Klerike formalno opominje don Ivana Grubišića da se strogo drži zahtjeva koje mu je izrekla mjerodavna crkvena vlast u Dekretima obustave-suspenzije. Ista Kongregacija izričito upozorava velečasnog Grubišića da će u slučaju ustrajnosti u neposluhu biti podvrgnut drugim kanonskim kaznama ne isključujući otpuštanje iz kleričkog staleža', stoji u priopćenju Nadbiskupije.

Iako se Ivan Grubišić zbog suspenzije Nadbiskupije požalio i vatikanskoj Kongregaciji za biskupe, Kongregacija za klerike koja je nadležna u ovim slučajevima, takvu je žabu ocijenila neutemeljenom.

U svom priopćenju Nadbiskupija javnost obavještava i da je nadbiskup Barišić Grubišića upoznao s odgovorom Kongregacije za klerike prilikom njihovog sastanka u Splitu, 23. lipnja 2012. godine.

'Nadbiskup je ponovno zamolio don Ivana da ozbiljno preispita kao svećenik svoje odluke, da se odrekne svakog javnog političkog djelovanja kako bi mu kanonska kazna obustave/suspenzije mogla biti povučena, čime bi se on mogao ponovno dopušteno vratiti vršenju svećeničkih dužnosti', stoji u priopćenju.

Iako je odgovorom Kongregacije za klerike Vatikan odaslao zadnje upozorenje Grubišiću, on sam današnju obavijest Nadbiskupije nije previše htio komentirati poručivši da o svemu pitamo Ordinarijat.

'Ja ni s kakvim odgovorom Kongregacije za klerike nisam upoznat', kratko je kazao Grubišić za tportal.

Primjedbe

Popularni postovi