ZAŠTO SE DOPUŠTA OSKVRNUĆE HRVATSKE ZASTAVE?

Ovako se testira koliko smo izdržljivi u toleriranju pljuvanja po vlastitim svetinjama!
Ovako se testira koliko smo izdržljivi u toleriranju pljuvanja po vlastitim svetinjama!

Zakon o grbu i zastavi Republike Hrvatske kaže kako se grbom i zastavom predstavlja Republika Hrvatska i izražava pripadnost Republici Hrvatskoj te kako se grb i zastava rabe na način kojim se ističe ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske. Prema istom Zakonu zabranjeno je javno isticati dotrajale, neuredne, poderane ili na drugi način oštećene grb ili zastavu Republike Hrvatske. Isto tako Zakon propisuje kako je uporaba grba i zastave slobodna u umjetničkom i glazbenom stvaralaštvu i u odgojno-nastavne svrhe, pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske.
Posljednjih nekoliko dana plakatni prostori u centru grada Splita oblijepljeni su plakatima u vidu zastave Republike Hrvatske u sredini kojih se nalazi šupljina te je izrezan grb Republike Hrvatske od kojega se naziru samo dijelovi pet povijesnih hrvatskih grbova. Spomenuti plakati služe u svrhu promoviranja i najave predstojećeg 25. Adria art annale koji će se u podrumima Dioklecijanove palače održati od 15. do 22. listopada, a u sklopu navedenog događaja organiziraju se izložbe, predavanja i performansi.
Što je slijedeće...možda, paljenje zastave?
Da li je ovo produzetak globalne kampanje 'tretiranja' nečijih simbola!?
Nedopustivo je da se navedeni plakati s oskrvnjenom zastavom i grbom Republike Hrvatske nalaze na ulicama u centru Splita na dan kada Republike Hrvatska proslavlja svoj Dan neovisnosti, a isti i vrijeđaju sve ljude, koji drže do značaja i vrijednosti zastave i grba, i njihovo dostojanstvo kao građanina. Navedeno ponašanje protivno je svim odredbama Zakona o grbu i zastavi i nitko za isto od strane organizatora nije prozvan niti je prema Zakonu odgovarao. Postavlja se pitanje bi li u nekoj drugoj državi svijeta ovakvi plakati našli svoje mjesto na ulicama i bi li prošao nekažnjeno protagonist i autor takvih plakata koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo države. Događaj u svrhu kojega su se navedeni plakati našli na ulicama grada Splita očito ima upitne namjere, kada se bezobrazno odnosi prema temeljnim nacionalnim obilježjima države na čijem se teritoriju odvija. Ovakav događaj zbog načina na koji se promovira ne zaslužuje ništa drugo nego bojkot i osudu jer u njemu ima svega, a najmanje kulture. Nije dopustiv nijedan oblik umjetnosti i umjetničkog izražavanja na području Republike Hrvatske koji ruši njen ugled i dostojanstvo.
Na pravosudnim institucijama je da ispitaju ovaj slučaj i na temelju Zakona i Ustava te svih prikupljenih činjenica kazne odgovorne kao i one koji su dopustili postavljanje navedenih plakata na ulice Splita jer ovi plakati nisu ništa drugo nego javno oskvrnjivanje zastave i grba Republike Hrvatske.
Hrvatska udruga Benedikt

Primjedbe

Popularni postovi