KOLIKO JE OVAKVIH ZATAJENIH ILI NEPOZNATIH ISTINA O KOMUNISTIČKIM MANIPULACIJAMA ŽRTVAMA





ZATAJENA ISTRAGA SABORSKE KOMISIJE ZA RATNE ZLOČINE DRUGOG SV. RATA

U službenim državnim stavovima ne postoji dvojba o sadržaju ove jame. Tim više je ova snimka, uradak Pavla Vranjicanija, krajnje sablažnjujuća. Prije svega za sveukupni kontekst tzv. političke korektnosti kojoj Hrvatska robuje temeljito od vrha državnog aparata pa do posljednjeg činovnika.

U Hrvatskoj bez sumnje već 67 godina traje specijalni rat žrtvama Drugog svjetskog rata. O ciljevima, motivima i operativcima toga rata mogli bi naširoko, ali oni su više-manje poznati hrvatskoj javnosti. Međutim, ono što je manje poznato je upravo ovaj snimak istrage Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava nastao 1998. godine. Na ovom se snimku vidi kako se u Šaranovoj jami, glavnom mjestu komemoracija žrtava ustaškog logora Jadovno ne nalazi ni jedan jedini kostur, nikakav ostatak ljudskoga tijela. Neobična je to spoznaja koju i sami možete provjeriti na viedu koji objavljujemo uz ovaj tekst.

Prema tzv. službenim podacima o broju žrtava u logoru Jadovno se licitira unutar okvira od 15 do 60 tisuća ubijenih Srba i Židova. Kao glavno stratište se navodi upravo Šaranova jama. Prema bivšoj šefici SAB-a, splitskoj etnologinji dr. Vesni Čulinović-Konstantinović koja se poziva na speleologe, debljina sloja kostiju ubačenih žrtava u Šaranovoj jami je čak 5 metara. Prema srpskom autoru Đuri Zatezalu u Šaranovu je jamu od svibnja do kolovoza bačeno oko 15 tisuća pogubljenih Srba i Židova. Komemoracije koje se kod otvora te jame održavaju krajem lipnja praćene su protokolom najviših državnih dužnosnika od predsjednika Josipovića, Milorada Pupovca, Vesne Pusić i drugi, a i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić je posjetio tu lokaciju. Dakle, u službenim državnim stavovima ne postoji dvojba o sadržaju ove jame. Tim više je ovaj video uradak Pavla Vranjicanija krajnje sablažnjujući. Prije svega za sveukupni kontekst tzv. političke korektnosti kojoj Hrvatska robuje temeljito od vrha državnog aparata pa do posljednjeg činovnika koji svoju egzistenciju stavljaju ispred minimuma radoznalosti u nekoj eventualnoj potrazi za istinom.

Rezultati istrage su javnosti slabo poznati jer se rijetki mediji zanimaju za ovakav tip informacija koji su protivni uvriježenim 'istinama' koje zagovara ta famozna hrvatska politička korektnost. Ipak neki su mediji prenijeli dio priče Pavla Vranjicanija (Hrvatski list). Tako Vranjicani navodi kako su istraživačku ekipu sačinjavali ugledni speleolog Davor Butković - Žu, koji se vidi na snimci i Pavle Vranjicani, dok je tajnik saborske Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava u to vrijeme bio Florijan Boras. Prema Vranjicanijevim navodima u jami nisu našli ni jedan jedini kostur, a o rezultatima svojega istraživanja izjavljuje: 'Napravili smo jednostavnu skicu jame, kratki video snimak i izišli van. Napisali smo izvješće koje smo zajedno sa snimkom unutrašnjosti jame predali saborskoj Komisiji. Kakva je bila sudbina našega izvješća, ne znam', zaključio je Vranjicani. S obzirom kako se na tom mjestu i dalje održavaju komemoracije očito nije teško zaključiti kakva je bila sudbina tog izvješća!





  • Autor: Marko Jurič/Dnevno
  • Photo: Screenshot
  • Utorak, 23.10.2012 22:26

Primjedbe

Popularni postovi