KAKAV TIP SVEĆENIKA JE 'PREDODREĐEN' ZA BAVLJENJE POLITIKOM U (POST)KOMUNISTIČKIM DRUŠTVIMA?

Milan Vidović: Što li će to 'domoljub' Franjo sada servirati Hrvatima u BiH?

E-mail Ispis PDF
Vjerojatno doživotnog predsjednika HKD „Napredak“ gospodina Franju Topića, svećenika, nakon, na žalost kratkotrajnog zatišja, u posljednje vrijeme imamo priliku toliko gledati i čitati da je skoro sigurno da će se ubrzo zbilja događati krupne političke promjene i to vjerojatno na štetu hrvatskog naroda.

Naime, u Večernjem listu je u petak i sada u subotu izašao tekst pod naslovom „Što ima Hrvatsko u Bosni i Hercegovini“ s fotografijom prof. dr. Franje Topića. Tekst je prvi put objavljen u rujnu ove godine u Katoličkom tjedniku, da bi eto čak u dva dana uzastopce bio objavljen u Večernjem listu. Nije navedeno radi li se o plaćenom oglasu ili je netko od urednika u tom listu pretjerano opčinjen tekstom ili možda nasmiješenim likom profesora Topića, ali mislim da bi se netko trebao ispričati čitateljima ovih dnevnih novina.
U svakom slučaju, imali smo priliku pročitati gomilu Topićevih (polu)činjenica. Kao dokaz o hrvatskoj ravnopravnosti s ostala dva konstitutivna naroda Topiću služe stvarne činjenice o broju škola na hrvatskom jeziku, broju hrvatskih kulturnih društava, broju političkih stranki…, te njegova ponovna usporedba da ih je puno više u BiH nego u bilo kojoj drugoj europskoj državi osim naravno, Hrvatske!? Nije nam uopće jasna njegova usporedba, isto kao što nam nije jasno je li to on možda sebi pripisuje postojanje tolikog broja hrvatskih društava/institucija!?
Topić zbilja priređuje kulturne manifestacije u Sarajevu kojima pribiva veliki broj značajnih gostiju od Visokog predstavnika, američkog veleposlanika, sarajevskog gradonačelnika, ali tvoj vjernički puk, svećeniče, malo ima koristi od toga.
U svojim nabrajanjima Topić spominje i Televiziju Kiss koju je osnovao Ivo Miro Jović,  predsjednik Napretkove podružnice u Kiseljaku. Moj Topiću, Ivo Miro Jović, siguran sam, na sasvim je različitoj političkoj duljini od tebe. Zato ona i uspijeva djelovati.
>>Hrvatske poturice oživljavaju novovjekovnu krvavu Ahdnamu
Profesor Topić dalje navodi kako su hrvatski političari ugasili HTV Mostar, pa dalje posprdno govori da istodobno inzistiraju na uspostavi radijskog i televizijskog programa na hrvatskom jeziku pri javnom servisu u BiH. Ne navodi da je HTV Mostar propala sustavnim, od strane Federalnih vlasti, osiromašivanjem županija i općina koje se nalaze u velikim financijskim poteškoćama i nisu bile u mogućnosti financirati istu. Zato se i traži uspostava radija i televizije koje bi se financirale iz državnog proračuna jer on se puni i sada s vrlo značajnim udjelom od Hrvata u BiH.
Jedino s čime se možemo složiti iz Topićevog teksta jest da svima nama idu na živce oni koji stalno govore o tome da je Hrvata malo, da su prepolovljeni… Nisu ni drugi narodi u istom prijeratnom broju, a takve riječi sigurno idu samo niz dlaku brojnim neprijateljima hrvatskog naroda u BiH koji ih u svojim nastupima prema strancima vješto koriste.
>>Osvrt na bošnjačko-tursku manifestaciju 'Dani Ahdname 2012.' i na njezin program
Mogli bismo polemizirati i o nekim drugim mjestima u Topićevom tekstu, ali tome nema potrebe. Neće Topić svoje mišljenje sigurno promijeniti, pogotovo što izgleda pripada onom dijelu svećenika koji Ahdnamu i sada vide kao vodilju svojeg djelovanja. Ono se svodi na to: dobro je, imamo pravo napraviti narodne nošnje i malo zapjevati i zaplesati, izdati i pokoju knjigu… Upravo takva mišljenja odaju one koji Bosnu i Hercegovinu ne smatraju svojom, već sebe smatraju tuđim kmetovima kojima „gospodari“ daju eto dovoljno prava. Ne vide oni prebrojavanje glasova, ne vide one koji se nazivaju Hrvatima samo kako bi zauzeli što više mjesta koja pripadaju Hrvatima, ne vide strahovitu nacionalnu neravnopravnost kod zapošljavanja u državnim institucijama, ne vide upade tenkova u banke, ne vide problem kada Hrvate u vlasti zastupaju oni koji su dobili nekoliko postotaka hrvatskih glasova…
>>Uloga Lige humanista i fra Marka Oršolića u razbijanju hrvatskog nacionalnog bića u BiH
Topić je početkom rujna ove godine dobio i nagradu za „istinskog domoljuba“ neke nevladine organizacije u Sarajevu koja nosi ime „osnivača“ Sarajeva, a ovih je dana dao još jedan intervju u medijima. Za pretpostaviti je da će se i Komšić (re)aktivirati ovih dana. Što li će to sada servirati Hrvatima u BiH?

Milan Vidović

Primjedbe

Popularni postovi