INISTAR ZMAJLOVIĆ NAJAVIO CJELOVITI SUSZAV RJEŠAVANJA GOSPODARENJA OTPADOM DO 2018.

Do 2018. godine cjelovit sustav gospodarenja otpadom

Zagreb, 24. listopada 2012. - Problem odlagališta muči stanovnike diljem Hrvatske. Riječani su blokirali ulaz na odlagalište Marišćina, u Varaždinu su jučer pobunili protiv deponija, a još pamtimo Jakuševčane i kolone kamiona smeća čiji se smrad danima širio metropolom. Ovakve slike, ako se realiziraju najave ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, od 2018. godine više nećemo gledati.
Problem riječkog odlagališta već se rješava. Pripremna faza projekta koji se financira sredstvima pretpristupnih fondova već je gotova, a do 2014. izgradit će se postrojenje za mehaničko - biološku obradu otpada, objasnio je ministar Zmajlović.

"A u međuvremenu ću osobno inzistirati, ne samo u Rijeci, nego i u svim drugim sličnim gradovima, da se otpad koji se odlaže, prethodno obradi i da se paralelno i intenzivno radi na uvođenju odvojenog prikupljanja otpada", poručio je Zmajlović.

Ministar dodaje da se intenzivno radi na zakonima koji su dobili brojne primjedbe Europske komisije kako bi se isti do kraja godine uputili u saborsku proceduru. Nakon toga kreće uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom.

"Što znači izgraditi regionalne centre za gospodarenje otpadom, zatvoriti sva postojeća odlagališta, sanirati ih, završiti s klasičnim načinom odlaganja, zatrpavanja sa zemljom i tako dalje, uvesti primarnu reciklažu i učinkovito gospodarenje posebnim kategorijama otpada", pojasnio je Zmajlović.

Da se radi na svladavanju ekoloških prepreka, pokazuje i jučerašnje potpisivanje 60 ugovora za projekte energetske učinkovitosti između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te lokalnih samouprava, trgovačkih društava, javnih i vjerskih ustanova.

Investicija teška 54,5 milijuna kuna omogućit će uštede od gotovo 10,5 milijuna godišnje. [Media Servis]

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi