ČUJU LI I ČITAJU LI U UDRUGAMA ZA ZAŠTITU PRIRODE ŠTO PRIČA ČAČIĆ? ILI SU 'ZELENI' KAO LUBENICA - IZVANA ZELENI, U SVOJOJ BITI CRVENI

Čačić: Energetika je okosnica razvoja!
Zagreb, 10. listopada 2012. - Energetika je okosnica gospodarskog razvoja Hrvatske u sljedećih deset godina, rekao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić na konferenciji "Euforia" o temi energetike, u organizaciji Centra za međunarodni razvoj - CID, Udruge Hrvatski izvoznici i tvrtke TF Marketing.
Među projektima koje je nabrojao su gradnja novog bloka termoelektrane Plomin i pratećih objekata, s vrijednošću investicije od jedne milijarde eura te gradnja hidroelektrane Ombla i pratećih objekata vrijedna 140 milijuna eura.

Ozbiljan interes za partnerstvo u modernizaciji termoelektrane Rijeka koja sada radi na mazut, po njegovim riječima iskazala je Ina, u projektu prerade te elektrane na plin vrijednom 550 milijuna eura. Tu su i planovi za rekonstrukciju hidroelekrane Kosinj C2 i gradnju dvije nove uz investiciju od 650 milijuna eura, obnova Termoelektrane-toplane Zagreb vrijedna 120 milijuna eura te gradnja elektrane Dubrovnik 2 vrijedna između 160 i 170 milijuna eura.

Prema Čačićevim riječima, u planu su i projekti hidrocentrala na Savi kod Zagreba i Dravi kod Osijeka i drugi projekti.

Najveći dio njih realizirat će se kroz partnerstvo HEP-a i uglavnom stranih partnera, pri čemu će kreditna sposobnost HEP-a biti osigurana uravnoteženjem prihoda i rashoda i očekivanim uspješnim izdanjem korporativnih obveznica na međunarodnom tržištu, rekao je Čačić.

On smatra da je pored toga za jačanje financijske pozicije HEP-a i općenito energetskog sektora u Hrvatskoj, kao i interes investitora, ključno tržišno formiranje cijena energenata. Dosadašnju politiku na tom planu nazvao je samoubojstvenom, jer su, kako je rekao, kupci određivali cijenu, a energetski subjekti često prodavali energiju ispod za njih nabavne cijene.

Čačić puno očekuje i od razvoja zelene energije, pogotovo vjetroelektrana, te najavljuje značajna ulaganja u elektroenergetsku mrežu kako bi mogla primiti energiju proizvedenu iz snage vjetra. Projekti vjetroelektrana uglavnom su privatni, a njihova ukupna vrijednost u ovoj i idućoj godini je 400 milijuna eura, kaže Čačić.

Prvi potpredsjednik Vlade za iduću godinu najavio je i izradu tehničke dokumentacije za 600 milijuna eura vrijednu gradnju LNG terminala na Krku te razgovore, tijekom predstojećeg posjeta predsjednika RH Ive Josipovića Kataru, o sudjelovanju te zemlje u dobavi plina.

Potencijal za ulaganja vidi i u tehnološkoj obnovi Petrokemije Kutina i ekološkim unapređenjima tamošnje proizvodnje te u obnovi i gradnji podzemnih skladišta plina.

Na forumu "Eurofia" s temom "Energetika" teme su i promjene, prilagodbe, prijetnje i prilike u sektoru energetike, strategija i praktični aspekti poslovanja u EU-u, regulativa i liberalizacija tržišta energije u Hrvatskoj i druge. [H]

Autor/Fotografija: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / ENERGO MEDIA

Primjedbe

Popularni postovi