UKLJUČITE SE U PROJEKTE JPP-a VRIJEDNE SKORO 15 MILIJARDI KUNA

Poduzetnici, država će od vas naručiti usluge u vrijednosti 14,9 milijardi kuna
Zagreb, 18. rujna 2012. - Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) danas je na press konferenciji predstavio seriju savjetodavnih radionica pod nazivom "Javno-privatno partnerstvo - nove prilike" kako bi poslovni sektor upoznao o mogućnostima uključivanja u projekte vrijedne 14,9 milijardi kuna.
Naime, riječ je naručivanju usluga gradnje i održavanja javnih objekata poput institucija, škola i bolnica, a za čiju će gradnju po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP) država angažirati privatni sektor. To znači da će nositelj i vlasnik cjelokupne građevine biti privatnici, a da će država putem primjerice "financijskog leasinga" tu istu građevinu koristiti. Nakon izvršenih ugovorom određenih obveza te isplate pune vrijednosti objekta, država postaje vlasnik istoga.

Riječ je o kapitalnoj investiciji vrijednoj 14,9 milijardi kuna za koju će država u narednih 25 godina, putem spomenutog primjera "financijskog leasinga", izdvojiti približno 50 milijardi kuna. Dragan Marčinko, tom je prigodom istaknuo kako će "ugovor štititi obje strane, javnu i privatnu, i kako će se na takav način postići uštede od minimalno 4% - 17% u odnosu na tradicionalnu nabavu usluga gradnje i održavanja".

"RH nema mogućnosti za nova i značajnija zaduživanja. Dosada je po modelu JPP-a realizirano ukupno 614.250.000 kuna vrijednih projekata (podatak iz Registra Agencije za JPP), a novi Zakon o javno-privatnom partnerstvu omogućiti će da se samo ove godine u prvom "bloku investicija" pokrenu investicije vrijedne 748.507.480 kuna", naglasio je Marčinko, predsjednik CEI-a, te dodao kako se na takav način žele smanjiti troškovi javnog sektora i objediniti svi projekti JPP-a na jednom mjestu.

Prvi blok investicija po ovom modelu težak je 748.507.480 kuna (od spomenutih 14,9 milijardi kuna) i obuhvaća izgradnju Opće bolnice Varaždin i bolnice u Popovači, 4 škole u Dubrovniku, 8 škola u Varaždinskoj županiji i 4 škole u Istarskoj županiji i gradu Poreču.

Drugi blok investicija težak je 998.866.750 kuna i riječ je o realizaciji projekta "Trg Slobode", konkretnije, o izgradnji poslovnog kompleksa gdje bi se objedinilo sjedište svih državnih institucija.

Treći blok investicija vrijedan je 757.125.821 kunu, a obuhvaća 8 škola u Međimurskoj županiji, 6 škola u Zagrebu te 6 škola u Gradu Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Marčinko je naglasio kako se model JPP-a ne isplati za investicije manje od 10 milijuna eura. Iako je pojedinačna vrijednost primjerice škole manja od toga iznosa, radi se o objedinjavanju svih srodnih investicija na jednom promatranom prostoru.

Na predstavljanju je zaključeno da ukoliko neće biti problema s lokalnom vlašću, da će se prvi natječaji raspisati već u listopadu ove godine (prvi blok investicija).

Dodajmo ovome kako je CEI neformalno potvrdio sudjelovanje na GREENVEST-u, gdje će prezentirati konkretne projekte JPP-a i energetske obnove javnih zgrada kako bi privatni sektor upoznao sa svim detaljima prijave na javne natječaje i na takav im način omogućio da zaista sudjeluju u ovom procesu.

Za Energo Media Servis, Tomislav Marjanović

Primjedbe

Popularni postovi