SANADER, KOSOR I MILANOVIĆ SROZALI HRVATSKU NA 81. MJESTO NA LJESTVICI KONKURENTNOSTI

Hrvatska pala na ljestvici konkurentnosti i zauzela 81. mjesto

Hrvatska pala na ljestvici konkurentnosti i zauzela 81. mjesto

Zagreb, 05. rujna 2012. - Hrvatska je pala na ljestvici konkurentnosti. Najnovije, neohrabrujuće podatke, iz izvješća o globalnoj konkurentnosti objavilo je Nacionalno vijeće za konkurentnost.

U 2012. godini zabilježen je pad za pet mjesta u odnosu na 2011. godinu i to Hrvatsku smješta na 81. mjesto između 144 zemlje svijeta. Vodeće su Švicarska, Singapur i Finska. Ispred nas su Makedonija, Rumunjska, Crna Gora, a ispod Bosna i Hercegovina, Albanija i Srbija.

Jaki smo u području IT tehnologije i interneta, a slabi kada je u pitanju efikasnost, tržište rada i tržište roba, naše slabosti utječu na nemogućnost očuvanja kapitala i radnih mjesta.

Inače, Hrvatska je od 2002. godine, kada je prvi put uključena u ovo mjerenje pa do danas, bilježila oscilirajuće kretanje na ljestvici konkurentnosti, što karakterizira razdoblje jakog napretka od 2005. do 2007. godine, a od 2008. do 2012. godine kontinuirano padanje.

"Sada moramo djelovati kao cjelina društva, a ne samo gospodarski segment, sa zajedničkim ciljem osiguranja bolje budućnosti naših građana. Trebaju nam intenzivne reforme, sinkronizirane strukturne promjene i obrazovanje u svim segmentima, posebice cjeloživotno učenje", zaključili su članovi Vijeća. [Media Servis]

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi