MILANOVIĆU, ZNAŠ LI UOPĆE KOGA TI ZAPRAVO PREDSTAVLJAŠ?

Nitko nema što Hrvat imade:
Vijesti Komentari Osim 'slučajne države' i 'paradoksalne nacije', imamo i idiota za premijera

Osim 'slučajne države' i 'paradoksalne nacije', imamo i idiota za premijera

Neoprezna premijerova izjava o Hrvatima kao paradoksalnoj naciji da se svakako protumačiti. Jedno od tumačenja otvoreno ukazuje na Milanovićevo omalovažavanje hrvatskog identiteta koji je ostao sačuvan unatoč agresivnoj germanizaciji, mađarizaciji, talijanizaciji i srbizaciji hrvatskog nacionalnog korpusa kroz minula stoljeća.
Gospodin koji obnaša funkciju premijera Republike Hrvatske, stanoviti Zoran Milanović, u Njemačkoj je još jednom umjesto Republike Hrvatske predstavljao sebe. Sav važan, uman, liberalan i napredan stao je pred internacionalni auditorij i trijumfirao nad vlastitim narodom - nad onima koje predstavlja, od kojih je ponikao i koji od svojih usta otkidaju za izdašnu satnicu njega i njegove nesposobne administracije. Osjetio je Milanović da je hrvatska korica kruha tvrda i tanka, a kao samodeklarirani 'građanin Bruxellesa' uspješno je detektirao gdje se krije slasniji zalogaj. U 'njegovom' gradu – Bruxellesu.
>>> 'Nevjerojatan je paradoks' da visoki državnik u inozemstvu sramoti vlastitu zemlju
Hrvatski ovčar na kratkoj briselskoj vodilici
Neoprezna premijerova izjava o Hrvatima kao paradoksalnoj naciji da se svakako protumačiti. Jedno od tumačenja otvoreno ukazuje na Milanovićevo omalovažavanje hrvatskog identiteta koji je ostao sačuvan unatoč agresivnoj germanizaciji, mađarizaciji, talijanizaciji i srbizaciji hrvatskog nacionalnog korpusa kroz minula stoljeća. Činjenica je da smo nakon nasilnih pokušaja rashrvaćivanja našeg povijesnog prostora ipak ostali jedno – svjesni svog podrijetla, jezika i vjere. Svejedno, prvi čovjek Vlade RH u svom posjetu ključnim strateškim partnerima ove države uredno ignorira tu činjenicu i predstavlja žitelje Republike Hrvatske kao hrpu ovaca koje se igrom slučaja nalaze u istom toru, opasanom nekakvim čudnim međama. Sudeći prema tome kako biramo na izborima te koliko smo spremni šutjeti i trpjeti, možda nas se i može smatrati ovcama, ali u zajedničkom hrvatskom toru nipošto nismo slučajno. A gdje je u cijeloj priči Zoran Milanović? Lišen nacionalnih osjećaja, on si daje za pravo dijeliti nama 'ograničenima' i 'nazadnima' svoju mudrost gotovo na dnevnoj bazi. Mi smo ovčice, a on vjerni hrvatski ovčar na kratkoj briselskoj vodilici.
'Što misle gore o Hrvatskoj, misle bolje o meni'
Mnogi će, međutim, sporiti malicioznost Milanovićevih izjava i ne treba a priori zaključivati kako su u krivu. Aktualni šef Vlade možda jest narcisoidan, bahat i nedorastao funkciji koju obnaša, ali mu se ipak teško može prišiti otvorena zlonamjernost u tim njegovim 'izletima u nepoznato'. Nije da Milanović otvoreno mrzi Hrvatsku, on samo bezgranično voli sebe. Njegov su najveći problem gore istaknute karakterne osobine pomiješane s lošom artikulacijom i političkom nezrelošću. Stoga ne treba čuditi što njegovi samoreklamirajući kvazinapredni 'hoch' verbalni proljevi često završe kao totalna katastrofa za aktualnu Vladu i njene stručnjake za odnose s javnošću. I ovog će puta ovaj 'prosvijećeni aparatčik' puniti naslovnice i izazvati oštre reakcije dobrog dijela javnosti jer je državu koju predstavlja u svijetu prikazao kao divlju pustopoljinu ne bi li svoju zamišljenu ulogu 'nobl' reformatora dodatno istaknuo u društvu europske kreme. Milanović smatra kako ukopavanje Hrvatske u međunarodnim krugovima izdiže njega i njegovu svitu i elitu, no doći će vrijeme kad će mu postati jasno da nitko ne voli one koji pljuju po svome. Čak ni Europa. Ona takve obasipa biserjem dok su joj potrebni, iskoristi ih, a zatim odbaci na smetlište povijesti gdje im je i mjesto.
Javnost mora oštro reagirati i pozvati premijera na odgovornost
Milanovićevo nespretno dociranje u domaćim krugovima može biti shvaćeno kao benigno i isključivo iritantno, ali u inozemnim krugovima ono može biti jako štetno po Hrvatsku. Nije teško zamisliti hladan tuš koji oblije potencijalne investitore kad čuju od prvog čovjeka države kako je mjesto njihova željenog ulaganja totalna rupa u kojoj vladaju bezakonje i korupcija. Došlo je krajnje vrijeme da se premijera pozove na odgovornost i da domaća javnost najoštrije osudi njegovo samoreklamiranje na račun države. Čak i onaj dio građana koji s premijerom dijeli stav o nacionalnosti kao irelevantnom faktoru u njihovom osobnom identitetu mora razumjeti da nam ovakvi nedržavnički ispadi uništavaju ugled i nanose ozbiljnu financijsku štetu. Ideološke odrednice nečije politike mogu biti tema za razgovor i polemiku u domaćim krugovima, ali ne smiju stajati na putu kvalitetnom predstavljanju države u svijetu. Kako smo dosad u već nekoliko navrata popili gorak koktel, smućkan od Milanovićevih ograničavajućih karakternih osobina i agresivnih lijevo-liberalnih ideoloških odrednica, jasno je da se ne radi o slučajnosti. Aktualni premijer bi na putovanja s ciljem promocije vlastite umnosti i naprednosti trebao ići o svom trošku, a guzica mu može vidjeti puta o trošku poreznih obveznika onda kad odluči raditi u njihovom interesu. Ono jučer u Njemačkoj ne spada pod tu domenu.

Primjedbe

Popularni postovi