IZBOR KADRA GOVORI SVE O KADROVIKU NA PANTOVČAKU


NOVI GENIJALAC S PANTOVČAKA
Vijesti Hrvatska Vinko Kovačić, Josipovićev savjetnik napao generale i državu gdje oni mogu biti bogati poduzetnici
GENIJALAC S PANTOVČAKA

Vinko Kovačić, Josipovićev savjetnik napao generale i državu gdje oni mogu biti bogati poduzetnici

Amerika nije normalna država jer su bivši časnici i veterani američkih ratova, ne samo na najvišim funkcijama u Pentagonu i State Departmantu, nego i 'bogati poduzetnici'. To na uho hrvatskom predsjedniku šapće njegov novopečeni savjetnik Kovačić.
Vinko Kovačić, djelatnik SIS-a u Hercegovini, koji je mijenjao postrojbe zbog toga što nije zadovoljavao, a poslije 2000. djelatnik tajnih službi i u isto vrijeme redar u opskurnom noćnom klubu BEST, suradnik ubijenog kriminalca Veselina Marinova - danas je savjetnik Ive Josipovića i uredski kolega Saše Perkovića s čijim je ocem dugo i uspješno surađivao.
Pantovčak poručio: Amerika nije normalna država
Amerika nije normalna država jer su bivši časnici i veterani američkih ratova ne samo na najvišim funkcijama u Pentagonu i State Departmantu, već i 'bogati poduzetnici'. To na uho hrvatskom predsjedniku šapće njegov novopečeni savjetnik Kovačić i nabraja: George Joulwan, vijetnamski veteran dogurao je do pozicije vrhovnog zapovjednika NATO-a i čina generala, Wesley Clark, također veteran Vijetnama (rata kojeg su SAD izgubile) bio je zapovjednik NATO-vih snaga za Europu, a danas upravlja energetskom korporacijom Enviditi iz Kanade. Taj je umirovljeni američki general za savjetnika Kovačića najbolji dokaz da Amerika nije normalna država: planira investirati putem svoje energetske tvrtke čak 5,6 milijardi dolara na Kosovu. Vijetnamski veterani su i Cyrus Vance (državni tajnik), Anthony Lake (savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost), William Perry, ministar obrane, Leightomn Smith (zapovjednik južnih snaga NATO-a i svih američkih pomorskih snaga u Europi) , James Johnson (šef kabineta američkog predsjednika).
Za Kovačića i njegov uvredljiv stav prema hrvatskim generalima koji nemaju pravo biti 'bogati poduzetnici' zanimljiv je i po Ameriku krajnje kompromitirajući slučaj Richarda Holbrooka, čiji je djed odlikovan željeznim križem za službu u Prvom svjetskom ratu bio bogati poduzetnik koji je vodio veliku tvrtku za izvoz kože Ellias Moos and Co, a sam Richard imao je savjetničku firmu koji je vodio zajedno sa šefom kabineta američkog potpredsjednika, da bi je 1985. godine prodali ni manje ni više nego braći Lehman (o ovome sam Richar Holbrooke piše u svojoj knjizi „Završiti rat, str. 93.). Gotovo svi lideri vojnog establishmenta 90-tih bili su srednje i visoko rangirani časnici u Vijetnamu. Kasnije su ili imali visoke diplomatske funkcije ili bogate poslovne karijere. Pa i sam William Montgomery je vijetnamski veteran, bogati poduzetnik, vlasnik nekretnina na hrvatskom jugu i savjetnik četničkog vojvode Tomislava Nikolića.
Nakon otprilike istog broja godina koliko je proteklo od Domovinskog rata, neka pukovnik Kovačić odgovori; gdje su hrvatski ili kako ih se često naziva Tuđmanovi generali danas? Colin Powel sam je u svojim memoarima najbolje objasnio presudnu ulogu Vijetnamskih veterana u rješavanju rata u BiH: 'Zakleli smo se, da kada dođe naše vrijeme da preuzmemo kontrolu, nećemo pristati na bezvoljno vojevanje zbog razloga koje američki narod ne može razumjeti i li podržati'. Predsjedavajući združenog štaba oružanih snaga John Shalikasvili imao je pravo na svoje rame staviti oznaku bilo koje vojne jedinice. Odlučio se za davno ukinutu MACV (Military Assistance Command Vietnam). Tu je oznaku po osobnom kazivanju nosio kao priznanje onima koji su služili i umrli u tom dalekom ratu. Nosite li vi, pukovniče oznaku SIS-a na svom ramenu? U uredu današnjeg hrvatskog predsjednika?
Podsjetimo Kovačića da je Colina Powella, umirovljenog generala američke vojske, bivšeg načelnika združenog stožera SAD-a zaslužnog za američku pobjedu u Zaljevskom ratu, osam godina nakon prestanka vojne službe predsjednik George W. Bush imenovao za državnog tajnika SAD-a te je tako postao najviše rangirani Afroamerikanac u povijesti SAD-a. Njegov sin Michael Powell bivši je predsjednik Federalne komisije za komunikacije. Nepotizam i biznis, zar ne pukovniče? Powell,koji je Bushevu vladu napustio 2005. godine danas je jedan od savjetnika Baracka Obame. Vaš kolega. Donald Rumsfeld, ministar obrane u više administracija, nakon karijere se kroz više od dva desetljeća dokazao kao vrlo uspješan biznismen. Kolega Vašeg prethodnika Freda Matića. Što savjetujete savjetniče Kovačić? Nemojte nam reći. Kažite to Predsjedniku.
Što dakle rade generali poslije rata?
Što dakle rade generali poslije rata? Recimo, generali poslije američkih, engleskih ratova u Vijetnamu, Koreji, Afganistanu, Kuvajtu, Iraku, Faklandima...? Što rade generali u SSSR-u, u bivšoj Jugoslaviji? Ili dokrajče seniorski staž u vojsci ako su potrebni, ili se u kapitalizmu, u svijetu velikih korporacija svi jagme za njih. Zašto? Zato što su stekli iskustva upravljanja velikim sustavima, u određivanju ciljeva i njihovom provođenju. To su tipične biografije u svijetu korporativnog managmenta. Hrvatska je drukčiji primjer. Ratni tj. 'Tuđmanovi generali' kako ih vole zvati, njih negdje oko 150, postali su problem. Umjesto da nakon ratne slave budu postavljeni na važna mjesta u društveno-gospodarskom životu uskraćen im je trijumf. Neki su izravno optuženi od strane Haškog tužiteljstva, većina ih je bila u očekivanju mogućih optužnica, a nove političke elite su jedva čekale da ih se riješe. Prilično zapuštena slika poslIjeratnog pejzaža. Ali i prilika za pokojeg pukovnika.
Država u kojoj su ratni zapovjednici progonjene zvijeri ne može biti normalna država
Pukovnik Vinko Kovačić, koji se predstavljao i kao general u kampanji Ive Josipovića, a sada, gle čuda, njegov savjetnik za pitanja branitelja, prošao je sva ratišta i zaključio da hrvatska nije normalna država. Ali ne radi izdaje vrijednosti Domovinskog rata i progona hrvatskih branitelja, nego radi generala i časnika koji su postali 'bogati poduzetnici'. Iako se diči odličjem dobivenim za junaštvo nije nam rekao na koje konkretno suborce misli, pa je odlučio ocrniti sve. Kako bi se dodatno zaštitio proglasio je vlastitu domovinu nenormalnom državom. On naime tvrdi da 'država u kojoj su generali i visoki časnici postali bogati poduzetnici ne može biti normalna država'. To tvrdi predsjednikov savjetnik. Ne navodi 'neki generali'. Njegova izjava ima značenje: svi generali i visoki časnici. Dobro, u Hrvatskoj ima 5-6 generala koji su se bavili unosnim biznisom i stekli proskribirani status tajkuna. Ostali žive povučeno od svojih mirovina koje su značajno manje od, recimo, mirovine saborskog zastupnika koji je sjedio u Saboru tijekom devedesetih i nikada se nije javio za riječ. Manja je to mirovina od mirovine jednog Veselina Pejnovića, Mire Ljubić Lorger, Josipa Boljkovca ili Ante Đapića.
Čemu služe očite laži i nebuloze pukovnika Kovačića?
Možda želi obmanuti javnost da su generali krivi i za upravo potvrđen podatak o najgorem padu BDP-a u posljednje dvije godine. Je li to možda Predsjednik preko svog savjetnika kojeg koristi kao spikerfon želi već uobičajenom metodom, koristeći ljude iz rata sa krajnje sumnjivim biografijama i ratnim putovima, skrenuti pažnju javnosti na 90-te, Tuđmana, njegove generale i bojovnike kao krivce za sadašnje prilike u Hrvatskoj? Znači li izjava pukovnika Kovačiča da je samo generalima zabranjeno baviti se uspješno biznisom, a ne i bivšim predsjednicima države, zastupnicima pa i onima koji nisu imali nikakve uloge u stvaranju države? Onima koji su je rušili? Je li normalna država ona u kojoj sveučilišni profesor ima više stambenih kvadrata u centru Zagreba od svih zapovjednika gardijskih brigada zajedno? Bi li za njega bila prihvatljiva ona hrvatska država u kojoj su bogati samo oni koji nisu imali prste u njezinu stvaranju, nego su se isključivo bavili muljažama?
Prljavi trag nedoličnog pukovnika i skrivanje iza nepostojećeg sadržaja inauguracijskog govora?
Sramotno je da ovaj pukovnik, koji je bio na puno mjesta ali je iza svega ostavio prljav trag, navodi kako je prihvatio Josipovićevu ponudu zato što ovaj nije 'ni milimetra odstupio od svoje politike prema braniteljima koju je najavio tijekom inauguracijskog govora', iako Predsjednik u svom inauguracijskom govoru nije najavio nikakvu politiku prema braniteljima. Dapače, nije joj posvetio niti jednu jedinu riječ. Naprotiv, rekao je kako je obišao cijelu hrvatsku i susreo mnoge koji teško žive i nemaju zaposlenja i najavio da će se to promijeniti. Za poduzetništvo je rekao da je temelj gospodarskog napretka. Nije spomenuo da je zabranjeno za hrvatske generale. Za mirovine je rekao da su sastavni dio pravednosti za koju se zalaže. Nije rekao da to ne podrazumijeva mirovine hrvatskih časnika. Najavio je veću proizvodnju i veći izvoz, veća ulaganja u poljoprivredu. Nediskriminaciju i vrednovanje kroz znanje i rad. Pa gdje ste Vi to pukovniče zaboga bili? Čiju ste inauguraciju pratili? Koga ste odlučili savjetovati? Za koga radite?

Primjedbe

Popularni postovi