HRVATSKI ŠKOJI NISU NIKAKVI 'KAMENČIĆI'

Objavljeno 07.09.2012. u 08:40

škoji SU NAŠI

Kapetanić: Hrvatska neće steći ugled u EU-u ako daruje teritorij

Tako misli Niko Kapetanić, jedan od stručnjaka koji se na krajnjem jugu Hrvatske već duže godina, među ostalim, bavi i pitanjem razgraničenja RH i BiH kod Neuma, odnosno u Malostonskom zaljevu.

– Potpredsjednik Vlade otvoreno kaže da će RH prepustiti BiH dva škoja i Pontu Kleka, a ne spominje i 10 kilometara četvornih mora, što je još bitnije, i to da bi Hrvatska pokazala Europskoj uniji da želi imati uređene međudržavne odnose, posebno susjedske.

Smatram da se neće postići ugled u EU-u darivanjem teritorija, nego nešto sasvim drukčije i obrnuto od toga. Kontradiktornim drži i Mimičinu izjavu da za verifikaciju treba tek polovična većina u Saboru, jer da nije riječ o promjeni granica, iako je potpredsjednik Vlade prethodno kazao da RH daje dio teritorija, za što je potrebna dvotrećinska većina zastupnika.

‘Treba krenuti ispočetka’

– Čini mi se da će tu biti posla i za Ustavni sud – napominje Kapetanić.

Osvrćući se i na nedavnu izjavu premijera Zorana Milanovića koji izlazi s tezom da prvo treba vidjeti možemo li verificirati taj sporazum ili krenuti od početka, Kapetanić kaže da treba svakako krenuti ispočetka kad je već pogreška prethodno učinjena.

Premijerovu izjavu o politikantstvu vezanom uz ovaj slučaj, Kapetanić smatra nepotrebnom te misli da su nastupi predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića dio legalne političke borbe, koja bi trebala ujediniti sve u zaštiti hrvatskih interesa, te da je bitno izbjeći politikantstvo kad su u pitanju granice.

Josipovićeve navode drži umjerenijima budući da se “predsjednikova izjava može prevesti kao – verificirajmo sporazum ako su točno identificirane granice, a ako nisu, za taj dio granica se ne može identificirati”.

Kontra zdravog razuma

Niko Kapetanić
– Nadam se da će i aktualna vlast, kao što je to bilo i 1999. godine, kad su tadašnji predsjednik Tuđman, a potom i Sanader sagledali sve argumente, odustati od verifikacije toga za Hrvatsku nepovoljnog sporazuma. Ne vjerujem u izjave da je riječ o dogovoru i trgovini s BiH zbog grada Zrinskog na Uni kod Kostajnice, koji je nedvojbeno hrvatski teritorij, iako ga svojata Republika Srpska odakle je u ratu i okupiran, jer takve izjave zdravi razum ne trpi.

Također su netočne tvrdnje koje se pojavljuju u javnosti da je sporazum već ratificiran u BiH, jer su veliki prigovori iz Republike Srpske, pa ne vidim potrebe da se i u Hrvatskoj žuri s tim i bira tajming upravo pred ulazak u EU – kazuje dubrovački znanstvenik, te ističe:

– Na stranu i vanjska politika, ali svakako ne treba ni zanemariti činjenicu da se ljudi na tom prostoru već stoljećima bave ribarstvom i uzgojem školjaka, a sad bi se netko, zbog sumnjivog rezultata europskog ugleda, igrao s prihodima i životom tih ljudi.

A da ne govorim što bi bilo s Malostonskim zaljevom kad bi se ostvarile najave iz BiH prema kojima su već pronađeni investitori iz Turske za izgradnju luke u Neumu.

Sve je ovo velika igra sa sudbinama ljudi, a prepuštanje teritorija, što bi dubrovačko područje dovelo do još veće izoliranosti, bilo bi nešto nazapamćeno do sada u povijesti.
KATE ŠUTALO CVJETKOVIĆ

Primjedbe

Popularni postovi