GATA:DA SE NE ZABORAVI

O sutrašnjoj komemoraciji "Da se ne zaboravi" u Gatima
SPLIT, 29. rujna 2012. (Hina) - Komemoracijom "Da se ne zaboravi" kojom će se obilježiti 70. obljetnica mučkog ubojstva 96 mještana Gata kod Omiša, što su ga početkom listopada 1942. počinile združene snage talijanske vojske i četnika, održat će se sutra u tom mjestu pod pokroviteljtsvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.
Kako je danas priopćio, Organizacijski odbor, svrha je komemoracije u javnosti produbiti spoznaju o činjenicama i okolnostima koje su dovele do velikog ratnog zla pogubnog ne samo za mještane Gata, nego za čovjeka i čovječanstvo", navodi se u priopćenju.
Organizatori komemoracije smatraju pogrešnim kad predstavnici Republike Srbije dolaze u Republiku Hrvatsku na mjesta "gdje su Hrvati iz Hrvatske bili nemilosrdni prema Srbima iz Hrvatske u 2. svjetskom ratu, a ne žele doći na ona mjesta u Republici Hrvatskoj gdje su Srbi iz Hrvatske bili isto tako nemilosrdni prema Hrvatima iz Hrvatske opravdavajući to da Republika Srbija nema ništa sa četničkim zločinom".
"Takva različitost pristupa zločinu ukazuje da srpske vlasti još uvijek nisu naučile kako se odnositi prema zlu koje rastače i ono malo nade u iskreno suočavanje s prošlošću na putu europskih integracija", navodi se u priopćenju.
Član organizacijskog odbora komemorcaije u Gatima Zdravko Vladanović potvrdio je u izjavi za Hinu da je na sutrašnju komemoraciju pozvan veleposlanik Republike Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukičević ali da nije stigala povratna informacija o njegovom dolasku na tu komemoraciju.
"Srbijanski veleposlanik Vukičević je u Slobodnoj Dalmaciji izjavio kako 's onim što se dogodilo u Gatima Srbija nema ništa', ali mi se ne slažemo sa takvim stajalištem jer Republika Srbija 2006. godine donijela zakon kojim su pripadnici četničkog pokreta pravno izjednačeni sa pripadnicima partizanskog pokreta što znači da je Republika Srbija baštinik četničkog pokreta i ideologije. To je ne samo zakonska nego i politička rehabilitacija četništva, pokreta koji je nanio puno zla Hrvatima u Hrvatskoj pa tako i mještanima Gata 1. i 2. listopada 1942. godine", rekao je Vladanović.
On je kazao kako je za talijanska veleposlanica u Hrvatskoj Emanuela D'Alessandro potrdila svoj dolazak na sutrašnju komemoracaiju u Gatima. Podsjetio je kako je njezin prethodnik na toj dužnosti Alessandro Pignati prošle godine (2011.) nazočio obilježavanju 69. godišnjice talijansko-četničkog pokolja u Gatima.
"Prošle godine se tadašnji talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Pigneti ispričao za zločine talijanske vojske počinjene u Gatima te je tražio oprost", kazao je Vladanović.
Organizacijski odbor sutrašnje komemoracije u Gatima je izvjestio kako je drugu godinu pozvan i šef izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren koji "zaobilazi Komemoraciju opravdavajući se višom silom".
"Čak što više, prešutno je dobio primiti organizatora Komemoracije na razgovor", stoji u današnjem priopćenju Organizacijskog odbora.
Obilježavanju 70. obljetnice pokolja u Gatima sutra će nazočiti načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Drago Lovrić kao osobni izaslanik predsjednika Ive Josipovića, čelnici Grada Omiša predvođeni gradonačelnikom Ivanom Škaričićem, veleposlanica Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Emanuela D'Alessandro, župan splitsko – dalmatinski Ante Sanader te drugi lokalni, županijski i državni dužnosnici.

Primjedbe

Popularni postovi