ZAVJET HRVATSKOG BRANITELJA

Predstavljanje filma "Zavjet hrvatskog branitelja" - 31. srpnja 2012. Alkarski dvori, Sinj (FOTO)


Predstavljanje filma "Zavjet hrvatskog branitelja" - 31. srpnja 2012. Alkarski dvori, Sinj (FOTO)
31. srpanj 2012. U prepunim Alkarskim dvorima većeras je predstavljen dokumentarni film "Zavjet hrvatskog branitelja" autora Ante Matića. Radnja filma govori o obrambenom Domovinskom ratu, i braniteljima Rame i Republike Hrvatske. Zbog povijesne povezanosti sinjskog i ramskog kraja film je prikazan u Alkarskim dvorima u sklopu manifestacije 'Dani Alke i Velike Gospe'.
Predstavljanje filma "Zavjet hrvatskog branitelja" organizirao je ratni snimatelj Petar Malbaša, a pokrovitelj događaja je bio Grad Sinj.
Film nam detaljno prikazuje događaje u ramskoj dolini 93. i 94. godine, kad su taj Hrvatski kraj napadale armija BiH i mudžahedini. Tom prilikom u ramskom selu Uzdol ubijena su 42 Hrvata, 12 vojnika HVO i 29 civila, staraca i djece. Kroz film nas je vodio Ramljanin Josip Vidović koji se pred početak agresije vratio u Hrvatsku i postao pripadnik 1. gbr Tigrovi. Kad je vidio da Armija BiH i mudžahedini napadaju njegovo rodno selo, sa prijateljem Goranom Vučićem iz Sinja, otišao je u rodni kraj te se uključio u borbu za obranu Rame u kojoj je već sudjelovao njegov maloljetni brat Radovan.
Prije i poslije prikazivanja filma govorili su brojni gosti i hrvatski branitelji. O povezanosti Rame i Sinja kratko je podsjetio bivši sinjski gvardijan fra Bože Vuleta, koji je istaknuo trista godina povezanosti ovih krajeva, od vremena kada su preci današnjih Sinjana i Cetinjana u seobi 1687. donijeli sliku Majke od milosti, koja se od 1715. štuje kao Gospa Sinjska. Rječi zahvale za svjedočenju istine o Domovinskom ratu uputio je fra Ante Bilokapić, sinjski župnik. O posjeti sinjskog izaslanstva Rami i najavi potpisivanja povelje prijateljstva Sinja i Rame govorio je sinjski gradonačelnik Ivica Glavan. O ideji nastanka filma kratko je govorio sam autor Ante Marić.
Nakon promocije filma o ratnim vremenima u Rami govorili su general pukovnik Željo Šiljeg i brigadir Ivan Rašić, te bojnik Josip Vidović.
U ime brojnih braniteljskih udruga koji su nazočili sinjskoj premijeri filma okupljenima se obratio predsjednik HVIDR-e Split Mario Tomasović. Na junaka Domovinskog rata i heroja Rame Gorana Vučića sa suzama u očima podsjetio je njegov susjed Dragan Vučić. U znak zahvalnosti što je organizirao ovakvu promociju, dopredsjednik Udruge veterana 4.gbr pukovnik Ivan Mršić darivao je monografijom brigade ratnog snimatelja HTV-a Petra Malbašu i pravog junaka ove ratne priče Radovana Vidovića, koji je obraćajući se svima, a posebno nazočnoj obitelji pokojnog Gorana Vučića, kazao: 'Više sam kao momak od 16 godina naučio u devet mjeseci u ratu s Goranom Vučićem, nego svih ovih godina u vojsci, a još sam uvijek djelatni pripadnik HV-a. S takovim čovjekom ništa nije bilo teško. Goran se uklesao u zidine Šćita kao istinski heroj naše Rame'.
Sinjskoj promociji nazočile su uz branitelje,obitelji poginulih branitelja predstavnici VAD-a na čelu s vojvodom Antom Vučićem, predsjednik HČSP-a Josip Miljak, Zvonko Bušić i mnogi drugi. U glazbenom dijelu programa nastupili su Dražen Žanko, Mate Bulić i Mješoviti zbor Grada Sinja, a prisutne je svojom pjesmom o Andriji Matijašu Pauku počastio Boris Mužanović i sam branitelj i predsjednik zadarske podružnice udruge Zavjet.
Pogledajte fotogaleriju (Braniteljski portal):






Primjedbe

Popularni postovi