JESU LI NJEMCI DOISTA UKINULI TJERALICU ZA PERKOVIĆEM?

MISTERIOZNO IŠČEZLA TJERALICA ZA PERKOVIĆEM (2. dio)
Vijesti Hrvatska 'Što ako Ivu Josipovića ucjene objavljivanjem podataka o njegovu ocu?'

'Što ako Ivu Josipovića ucjene objavljivanjem podataka o njegovu ocu?'

Poznato je da djelatnici bivše UDBE tajnim dosjeima i danas kontroliraju mnoge hrvatske političare. Čini se da je i u slučaju uklanjanja tjeralice za Josipom Perkovićem to posrijedi – ističe odvjetnik Zvonimir Hodak.
  • Autor: Damir Kramarić
  • Photo: matija vasiljevski
  • Četvrtak, 23.08.2012 22:16
Nakon što smo prije nekoliko dana objavili tekst 'Ucijenjena podatkom o ocu Vesna Pusić tražila ukidanje tjeralice za Perkovićem?!', u kojem smo naveli da na portalu Bavarske policije više ne postoji tjeralica za bivšim šefom hrvatske UDBE Josipom Perkovićem, te u kojem smo prenijeli informaciju da neki mediji pišu kako je Vesna Pusić od Njemačke tražila da se tjeralica ukine, Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo decidirano je za Dnevno.hr kazao da je potjernica za Perkovićem doista ukinuta!
Nobilo: Tjeraliza je ukinuta zbog promijenjenog Sindičićevog iskaza
- Ne mogu sa stopostotnom sigurnošću reći zbog čega je ukinuta, no vjerujem da je to učinjeno zato što je Vinko Sindičić kod javnog bilježnika ovjerio izjavu kojom povlači raniji iskaz kojim je teretio Perkovića za umiješanost u ubojstvo Stjepana Đurekovića. Taj svoj iskaz on je poslao i njemačkoj policiji i tužiteljstvu. Drugi mogući razlog ukidanja tjeralice za Perkovićem je i ukidanje tjeralice protiv Borisa Brnelića, a također u vezi slučaja ubojstva Stjepana Đurekovića – izjavio je za dnevno.hr Perkovićev odvjetnik, inače državni tužitelj u vrijeme Jugoslavije i bivši stranački kolega ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.
Hodak: Glupostima o izmijenjenom iskazu prikrivaju pravu istinu
- Najobičnija je glupost tvrdnja da je tjeralica ukinuta zbog Sindičićevog promijenjenog iskaza. Pa on je svoj iskaz odavno dao na njemačkom sudu, sud je i na osnovu tog iskaza na doživotnu robiju pravomoćno osudio Krunoslava Pratesa, što znači da je nemoguće da bi sada na osnovu promijenjenog iskaza njemačko Tužiteljstvo odustalo od tjeralice za Perkovićem. Iskaz koji je dan na sudu i na osnovu kojeg je Prates 2008. osuđen na najstrožu kaznu, ne može se tek tako mijenjati. Da je to točno, Sindičić bi pred njemačkim sudom, nakon što uđemo u EU, morao odgovarati zbog lažnog svjedočenja. Uvjeren sam, stoga, da je puštanje vijesti o promijenjenom Sindičićevu iskazu tek dimna zavjesa koja bi trebala skriti ono što stvarno dogodilo – ističe Zvonimir Hodak, ugledni odvjetnik, koji potom dodaje kako misli da je u pitanju politička trgovina u koju su upetljani pojedini hrvatski političari ucijenjeni, vjerojatno, od bivših pripadnika UDBE.
Ante Josipović bio je predsjednik ideološke komisije
- Poznato je da djelatnici bivše UDBE tajnim dosjeima i danas kontroliraju mnoge hrvatske političare. Čini mi se da je i u ovom slučaju to posrijedi. Kada sam u jednim dnevnim novinama prije nekog vremena vidio da je odjednom iz arhiva izvađen i objavljen dio dosjea Eugena Pusića, koji je za vrijeme NDH bio sudac, pitao sam se zbog čega se to sada vadi. Zašto to nisu objavili prije deset godina, kada je Vesna Pusić postala predsjednica HNS-a. Kasnije sam shvatio da bi to moglo biti povezano sa slučajem Josipa Perkovića. Pitam se, nakon svega, tko bi mogao biti slijedeći ucijenjeni političar i što su takvi političari spremni učiniti na štetu Hrvatske, da bi udovoljili zahtjevima ucjenjivača. Što bi se, primjerice, moglo dogoditi ako uskoro objave dio dosjea oca predsjednika Ive Josipovića, koji je za vrijeme bivše države bio predsjednik ideološke komisije koja je 1971. odlučivala o mnogim ljudskim sudbinama i kojem bi se sigurno svašta moglo izvući. Opasne su to stvari za Hrvatsku, jer ovdašnji 'udbaši' i danas imaju veze s Beogradom, gdje je pohranjena kompletna arhiva UDBE, arhiva koja je prepuna kompromitirajućih podataka za mnoge Hrvate – upozorava ugledni odvjetnik i popularni kolumnist Dnevno.hr-a.
Slično razmišlja i Bože Vukušić, autor knjiga 'Tajni rat Udbe protiv hrvatskog iseljeništva' (2002.) i 'Tajne iz Udbinih arhiva' (2012.), te jedan od ključnih svjedoka u suđenju Pratesu.
Vukušić: Perkovića traže i zbog organiziranja atentata na Bilandžića
- Činjenica da je tjeralica za Josipom Perkovićem skinuta s web portala bavarske policije, ne mora značiti da je ona potpuno ukinuta. Posebice je teško pretpostaviti da se to dogodilo zbog promijenjenog iskaza Vinka Sindičića i ovjere istoga kod javnog bilježnika, jer takav čin ne može imati pravne učinke na postupanje njemačke policije i pravosuđa. Pored toga, tjeralica za Josipom Perkovićom bila je raspisana i zbog još jednog slučaja s kojim svjedočenje Vinka Sindičića nije imalo nikakve veze. Njemačko pravosuđe, naime, ima dokaze da je Josip Perković 1977. godine nagovarao jednog svog suradnika, odnosno suradnika UDBE pod pseudonimom 'Hamilton', a u stvari dvostrukog agenta, na ubojstvo hrvatskih emigranta Stipe Bilandžića i Franje Gorete. Nijemci posjeduju snimku na kojoj se to jasno vidi i čuje, što znači da znaju sve o tom slučaju. Pretpostavljam stoga da tjeralica za Josipom Perkovićem nije ukinuta, već da se ona trenutno po formi i sadržaju prilagođava EU-uhidbenom nalogu koji u Hrvatskoj stupa na snagu s danom ulaska Hrvatske u EU, 1. srpnja 2013., kada više neće biti međunarodnih tjeralica u dosadašnjem obliku za hrvatskim državljanima koji su kazneno djelo počinili u nekoj od država EU te utočište pronašli u Republici Hrvatskoj. Nakon stupanja na snagu EU-uhidbenog naloga, Hrvatske će biti dužna takve osumnjičenike, za određena srednje teška i teška kaznena djela uhititi i jednostavno predavati EU-državi tražiteljici po proceduri otprilike istoj kao da se radi o slučaju u istoj državi – zaključuje Bože Vukušić.
Bilandžić: Zbog mene su se svadili Bonn i Beograd
Sam Stipe Bilandžić, jedan od najpoznatijih hrvatskih emigranata koji je preživio pokušaj atentata i kojeg je Savezna Republika Njemačka namjeravala sedamdestih godina prošlog stoljeća izručiti Jugoslaviji, da bi zauzvrat od Jugoslavije dobila četvoricu njemačkih državljana osumnjičenih za terorizam, kazao nam je da on, na osnovu vlastitog iskustva, vjeruje da je moguće da su ucijenjeni hrvatski političari tražili od Njemačke da ukine tjeralicu za Perkovićem.
- Mene su svojedobno, pod optužbom da sam krijumčario oružje i organizirao atentate na pojedine jugoslavenske političare, strpali u njemački zatvor. Htjeli su me izručiti Beogradu, no to je u zadnji trenutak spriječeno, a njemački sud me kasnije oslobodio svih optužbi za terorizam. U to vrijeme zavadio sam Bonn i Beograd. Na osnovu svega što se tada događalo, danas, u najmanju ruku, ne isključujujem mogućnost da je Vesna Pusić ucijenjena od bivših udbaša tražila ukidanje tjeralice za Josipom Perkovićem – napominje Stjepan Bilandžić.
Od njemačke policije uskoro očekujemo odgovor na pitanje 'je li tjeralica ukinuta'
Što je prava istina, odnosno jesu li Nijemci doista ukinuli tjeralicu za Perkovićem, ili su je samo maknuli s naslovnice portala Bavarske policije, te zbog čega su to učinili, upitali smo Ravnateljstvo Munchenske policije.
Odgovorili su da će upit proslijediti odgovornima, te da ćemo uskoro dobiti cjelovit odgovor. Do objavljivanja ovog teksta odgovor, nažalost, još nismo dobili. Objavit ćemo ga čim stigne na našu adresu.

Primjedbe

Popularni postovi