INDEX I DEUTSCHE WELLE - IMA LI RAZLIKE?

Deutsche Welle o mitu Čavoglava: Narodna proslava Oluje između hrvatstva i ustaštva!
Foto: Bruno Konjević (Cropix)

"KAKO to da se na dvije proslave Dana pobjede čuju različite poruke te da je ova neslužbena neizmjerno posjećenija? Zašto sedamnaest godina nakon kraja rata Thompson u Čavoglave još uvijek može privući 70.000 ljudi?", pitanje je na početku opširne analize o proslavi Oluje u Čavoglavama koju je objavio Deutsche Welle.
U Kninu poruke mira, a na narodnom veselju oštre ratne poruke

Naime, DW naglašava kako se u Kninu gdje je službena proslava Oluje sve više iz usta uzvanika šire poruke pomirbe. Tako se citira gradonačelnica Knina Josipa Rimac koja kaže da se 5. kolovoza Hrvati u Kninu "suosjećaju i žale za svim  poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, ali isto tako sućutno žale za svim nedužnim žrtvama i unesrećenim obiteljima".

No dvadesetak kilometara dalje u mitskim Čavoglavama  sasvim je druga slika.

"Tu se, naime, iz desetaka grla orila budnica 'Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati' te ustaški evergreeni poput 'Evo zore, evo dana' i poskočice kao što je 'tko ne skače pravoslavac", stoji u analizi fenomena Čavoglave. Fascinantno je da je na prvoj manifestaciji ujutro u Kninu, osim državnog vrha prisustvovalo možda nekoliko tisuća vojnika, branitelja i znatiželjnih građana Knina, a na drugu neslužbenu u Čavoglavama su se od ranog jutra slijevale rijeke automobila iz čitave Hrvatske te Bosne i Hercegovine.
Incidenti u Čavoglavama se izvlače iz konteksta

Pošteno govoreći, ne smije se sve desetke tisuća posjetitelja Čavoglava proglasiti štovateljima zločinačkog ustaškog režima; većina njih kao svoje uvjerenje navodit će isključivo domoljublje, napominje se u tekstu.

Stav o Thompsonu kao patriotu za DW je ponovio i HDZ-ov šibensko-kninski župan Goran Pauk: "Ovo nije događaj ustaštva, nego hrvatstva. Ovo je opće narodno veselje, proslava Dana pobjede, a Thompson je veliki domoljub".  Prisutnost ikonografije i sličnih stvari povezanih s NDH – što nitko normalan ne podupire , daleko je od ozbiljnih razmjera, tvrdi Pauk u svojoj izjavi dodajući da se više  radi o incidentima koje mediji uvijek izvlače iz konteksta.

Iako se u tekstu naglašava kako su ove godine u Kninu izjave državnog vrha bila lišene nacionalističke retorike te da je u Kninu bio Veljko Džakula iz politički prilično nebitnog Srpskog demokratskog foruma, zaključuje se kako je ipak za bitni pomak nedostajao Milorad Pupovac kao uvjerljivo najutjecajniji srpski političar u Hrvatskoj.
Za bitniji pomak potreban je Pupovac

"Ni nakon sedamnaest godina nije stvoren prostor za politiku sjećanja u kojoj bi bilo mjesta za stradanje pripadnika i hrvatskog i srpskog naroda. Ni nepunih godinu dana od ulaska Hrvatske u Evropsku Uniju nema ravnopravnog tretmana zločina i žrtava. Govor mržnje i uvrede ne dolaze samo od marginalnih grupa ili medija već i od predstavnika nacionalne politike i nacionalnih, javnih medija“, navodi se u izjavi Srpskog narodnog vijeća u kojoj se istile da su i dalje zločinima prema Srbima ostali nekažnjeni. Upravo s tom izjavom DW je zaključio svoju analizu fenomena proslave Oluje.

Primjedbe

Popularni postovi