"UDRUŽENA NEPRAVDA"

Da je britanski časnik na mjestu Gotovine, ta bi optužnica pala (VIDEO)
Mishka Gora: 
Oluja je izvedena profesionalno i u svakoj bi zemlji takvi generali bili herojiPogledajte trailer dokumentarnog filma "Udružena nepravda"

U Večernjakovu prvom dokumentarnom filmu "Udružena nepravda", koji možete kupiti od subote, 4. kolovoza, uz primjerak svojih dnevnih novina, donosimo priču o sudskom procesu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, o radu Haaškog suda za bivšu Jugoslaviju, posljedicama prvostupanjske presude hrvatskim generalima i kvalifikacije "udružen zločinački pothvat" koja ima implikacija na cijeli hrvatski narod. Tematski su glavne okosnica filma australska humanitarna djelatnica i povjesničarka Mishka Gora, koja svojim kolumnama i člancima vrlo oštro ali argumentirano proziva rad Haaškog suda, istražitelja i sudaca, za koje otkriva i nemoralnost u profesionalnom radu, te britanski, australski i američki sugovornici, kao i naši ljudi, profesor Neven Sesardić sa sveučilišta u Hong Kongu i glumac Goran Višnjić.
Misle da su svi isti
Svi sugovornici iz vlastitog iskustva, godinama prateći rad Haaškog tribunala, zaključuju da je suđenje generalima pokazalo i niz manjkavosti ad hoc sudova, a da za presudu nije bilo dovoljno utvrđenih i pravno relevantnih dokaza.
"Mislila sam da više nikada nećemo doživjeti logor u Europi, da je vrijeme holokausta završilo s razdobljem Drugog svjetskog rata i stoga sam bila šokirana vidjevši što se događa bošnjačkom i hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Operacija Oluja profesionalno je izvedena vojna akcija i svaka bi nacija bila ponosna da su njeni generali uspješno završili svoj zadatak. Oni bi u svakoj zemlji bili heroji", poručila je u filmu Mishka Gora, povjesničarka i humanitarna djelatnica iz Tasmanije.
Robin Harris, povjesničar i bivši savjetnik britanske premijerke Margaret Thatcher, tvrdi da je "paradoks to što su haaške optužnice bile usmjerene prema izjednačavanju krivnje između agresora i žrtve".
"Smatram da je to bilo pogrešno i da svi narodi koji su počinili velike zločine poput Nijemaca, Japanaca i drugih moraju biti posramljeni i ispaštati zbog svojih grijeha. To moraju osjetiti i svi oni u srpskom narodu koji su podržavali zločine", poručio je Harris.
Goran Višnjić, najslavniji hrvatski glumac u Americi, u filmu prvi put otvoreno govori o svojim dojmovima tijekom boravka u sudnici Haaškog suda gdje je pratio žalbeni proces generalima Gotovini i Markaču.
"Kad slušate tužiteljstvo i suce, imate osjećaj da misle kako su svi isti i da ih treba kazniti kao malu djecu. Ja znam da generali nisu krivi i to ću uvijek ponavljati svima koji budu htjeli čuti moje mišljenje", naglasio je Višnjić.
Pogreške se mogu ispraviti
Profesor Neven Sesardić otkrio je u filmu "Udružena nepravda" motiv zbog kojeg se posvetio čitanju presude i proučavanju rada suda u Haagu.
"Nisam mogao prihvatiti činjenicu da neki novinari i političari mogu prihvatiti prvostupanjsku presudu kao pravovaljanu i ispravnu jer, kad sam je strpljivo pročitao, shvatio sam da u njoj nema nikakve pravde." Britanski novinar Brian Gallagher, gostujući u našem filmu, poručuje da bi, u slučaju da je britanski vojnik ili časnik optužen poput Gotovine, u Engleskoj svi mediji pisali protiv suđenja te bi se optužnica morala odbaciti.
On tvrdi da su hrvatski mediji i političari trebali biti glasniji u promicanju istine o oslobodilačkoj vojnoj akciji Oluja i pozitivnoj ulozi generala Gotovine, za kojeg Haag nije dokazao da je počinio ijedan zločin.
Nakon što pogledate dokumentarni film Večernjeg lista "Udružena nepravda", saznat ćete više o radu Haaškog suda i pogreškama koje bi mogle biti ispravljene u drugostupanjskoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.
Dokumentarni film "Udružena nepravda" kupite u subotu uz Večernji list za samo 8 kuna!
www.vecernji.hr
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade