dr. MARIO ŠILJEG O OPASNOSTIMA ZA DOLINU NERETVE U SLUČAJU GRADNJE HE OMBLA

HE Dubrovnik 2 donosi ekološku katastrofu: Neretvanska dolina mogla bi se pretvoriti u slanu pustaru

Autor je bivši Ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Republike Hrvatske.
Autor: dr. sc. Mario Šiljeg

Prošlotjedna najava potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, kako Republika Hrvatska i bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, kreću u zajedničku izgradnju hidroelektrane „Dubrovnik 2“, većini hrvatskih građana mogla je na prvi mah zazvučati kao konačno jedna potencijalno dobra gospodarska vijest. Nakon niza obznanjenih pesimističnih ekonomskih pokazatelja i predviđanja koje, iako stidljivo ipak priznaje i aktualna vlast, investicija vrijedna 170 miliona eura svakako zaslužuje pozornost, posebno jer je riječ o početku ozbiljnije i u svakom slučaju dobro došle regionalne suradnje.

Međutim, činjenica koju se vješto prešućuje je ta da je za realizaciju ove investicije neophodno Republici Srpskoj dati i suglasnost za nastavak druge faze, za neretvansku dolinu kobnog projekta „Gornji horizonti“, o čemu su hrvatski mediji već izvještavali. Ovim projektom se u istočnoj Hercegovini planiraju prevesti vode iz Nevesinjskog, Gatačkog i Dabarskog polja u korito rijeke Trebišnjice, kako bi se ojačao hidropotencijal neophodan za rad triju novosagrađenih hidroelektrana instalirane snage 30, 61 i 160 MW.

Time bi enormne količine voda koje se podzemnim kraškim kanalima manjih rijeka prirodno ulijevaju u Neretvu, bile preusmjerene u slijevno područje Trebišnjice, i na koncu u novosagrađene akumulacije. Rijeka Neretva bi tako gubila znatan dio svoga hidropotencijala, koji bi neminovno bio anuliran prodorom morske vode u njeno korito. Posljedično bi se povećao salinitet voda Neretve i njenih pritoka, što bi gotovo u cijelosti onemogućilo poljoprivrednu proizvodnju od Čapljine i Metkovića sve do ušća. Procjenjuje se kako će se realizacijom ovog projekta, Neretvi uzeti dodatnih dvije milijarde kubika vode godišnje, što znači da će ozbiljno biti ugrožen biološki minimum rijeke, a time i onemogućen sustav navodnjavanja poljoprivrednih površina ovog područja.

Već sada, realizacijom prve faze „Gornjih horizonata“, odnosno izgradnje tunelsko kanalskih kompleksa kojima će se preusmjeravati vode, dolazi do bitnih poremećaja i u vodoopskrbnom sustavu jer je smanjena izdašnost izvora na lijevoj obali Neretve, južno od Metkovića. Malostonski zaljev, poznat po uzgoju školjkaša, također bi bio izravno ugrožen zbog nedostatka hranjivih tvari koje su do sada sa sobom donosile slatke vode Neretve. Time bi bila ugašena još jedna gospodarska grana koja je imala veliki razvojni potencijal.

Bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy, je prema vlastitim riječima tražila zaustavljanje ovog projekta, što joj je kao predstavnici ugrožene strane bilo omogućeno ESPOO konvencijom (konvencija o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica). Danas je i na ovom primjeru jasno kako ministarstvo kojem je bila na čelu, ne smije više biti „sedamnaesto prase u vladi“, kako ga je u jednoj TV emisiji nazvala nakon odlaska s mjesta ministrice.

Paradoksalno je kako je nakon prošlotjednog banjalučkog dogovora, zadnja slamka spasa za neretvansku dolinu postao drugi bosanskohercegovački entitet, odnosno Vlada Federacije Bosne i Hercegovine koja je prema najavama prije dva tjedna trebala raspravljati o realizaciji „Gornjih horizonata“. Federacija BiH itekako ima interes u zaustavljanju ovog projekta, jer je izravno ugrožen i park prirode Hutovo Blato koji se nalazi na njenom teritoriju, najveće europsko stanište ptica čiji ekosustav u potpunosti ovisi o režimu protoka voda Neretve.Razmjeri ekološke katastrofe koju bi mogao prouzrokovati ovaj projekt su kudikamo veći od potencijalnih, ali još uvijek jednoznačno nepotvrđenih štetnih posljedica izgradnje hidroelektrane Ombla. Međutim, medijski vješto potencirana Ombla je u velikoj mjeri, slučajno ili ne zasjenila nepredvidive „Gornje horizonte“, koji bi neretvansku dolinu lako mogli pretvoriti u slanu pustaru.

Iako je u Banjaluci projekt izgradnje hidroelektrane „Dubrovnik 2“ ocijenjen kao jedan od "najpotentnijih i najkvalitetnijih europskih energetskih projekata u omjeru uloženog i dobivenog", stručna javnost opravdano strahuje kako je ovaj put ulog za žitelje Dubrovačko-neretvanske županije i neretvanske doline s obje strane granice - preveliki.


*Autor je bivši Ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Republike Hrvatske;  Znanstveni suradnik u području inženjerstva okoliša i tehnolog za vode i hidrotehniku.
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade