SRLJAMO (LI) U PROPAST?

'Jedino budale koje vode državu još ne vide da jurimo u provaliju!'

MILARDOVIĆ I JURČIĆ ZVONE NA UZBUNU:

'Jedino budale koje vode državu još ne vide da jurimo u provaliju!'

Zar u Vladi ne vide da je svijeća dogorjela, da sve vodi prema urušavanju i da svi propadamo? Dok jurimo u provaliju, ministar znanosti bavi se nogometom. Svi stoje ispod nebodera s kojeg padaju dijelovi zida i ne žele se maknuti. A tko ne želi čuti dijagnozu, taj umire, uzrujano upozorava dr. Milardović.

Da nova Vlada doista nema pojma kamo ide i što želi te da ne misli odustati od politike koja je dovela zemlju u predinfarktno stanje, pokazali su prošli tjedan alarmantni pokazatelji Državnog zavoda za statistiku, ali i naknadne reakcije Radimira Čačića i Slavka Linića koji su krivce za strmoglavi pad industrijske proizvodnje, BDP-a, izvoza, zaposlenosti i svega što ne bi smjelo padati, pronašli u svima ostalima, samo ne u sebi.
Milinović ustrajava na gubitničkom gospodarskom i socijalnom modelu
Svi loši ekonomski pokazatelji koji su tjednima skrivani od javnosti, za dr. Anđelka Milardovića, voditelja Centra za politološka istraživnja, samo su još jedna potvrda teze da ova politička garnitura, baš kao i prethodna, zemlju vodi ka potpunom slomu jer ustrajava na gubitničkom i neodrživom gospodarskom i socijalnom modelu koji nas je i doveo na rub provalije.
- Sada se na temelju brojnih parametara jasno vidi da je aktualni model, ustoličen tranzicijom 1991. godine, posve neodrživ. Prvo obilježje tog gubitničkog modela je stalno zaduživanje, što je dovelo do toga da smo s 2,3 milijarde američkih dolara iz 1991. u samo dvadeset godina dogurali do čak 50 milijardi dolara duga. Drugi dokaz za tvrdnju da je model posve promašen je kriminalna ekonomska tranzicija, odnosno legalizirana pljačka stoljeća koja nam se dogodila. Treći pokazatelj je uništena proizvodnja, a četvrti orijentacija na potrošnju preko kredita i uvoza. Peta značajka je minimalno ulaganje u obrazovanje, znanost i kulturu, a šesta je permanentni rast nezaposlenosti te izjednačavanje broja zaposlenih s brojem umirovljenika. Posljedica ustrajavanja na tom modelu bit će slom socijalne države, odnosno potpuni kolaps uslijed kojeg bi se moglo dogoditi da država ne isplaćuje mirovine i druga socijalna davanja. Slijedeća posljedica je demografsko urušavanje i iseljavanje najpotentnijeg sloja stanovništva, te mogući socijalni nemiri i radikalizacija stanja u državi. Zbog svega toga nužno je hitno napustiti taj gubitnički model, koji odgovara jedino financijskoj, političkoj i medijskoj oligarhiji, no koji će na kraju i njih povući u vrltlog propasti – ističe dr. Anđelko Milardović, koji na tu temu priprema znanstveni simpozij koji će se u zagrebčkom KIC-u održati 19 lipnja, no na kojeg, unatoč pozivima, neće doći nitko iz Vlade!
Milardović: Država propada, a ministar znanosti bavi se nogometom!
- Dok država juri u provaliju, ministar znanosti bavi se nogometom. Neće doći ni ministrica kulture, ni itko drugi iz Ministarstva znanosti i Ministarstva kulture kojima smo uputili pozive. Opstanak društva njih ne zanima, dobitnički model ih ne zanima, ne zanimaju ih ni nove geopolitičke okolnosti koje nas čekaju u EU. Nečuveno – zgraža se Milardović, pa nas moli da pišemo o toj temi kako bi bar pokušali u javnosti izgraditi svijest o potrebi hitnog zaokreta i napuštanja gubitničkog modela na kojem Milanovićava Vlada, unatoč katastrofalnim pokazateljima, i dalje ustrajava.
Kad sve propadne i 'elite' će nastradati
- Nužno je da financijske, političke i medijske elite napokon shvate da treba napustiti ovaj model, jer će na koncu i oni stradati. Treba dakle što prije prijeći na dobitnički model, koji bi se trebao temeljiti na većem izdvajanju za obrazovanje, znanost i kulturu, na trećoj industrijskoj revoluciji koja bi se temeljila na obnovljivim izvorima energije i na oživljavanju male industrije s tradicijom, razvoju ICT sektora, energetike i poljoprivrede, što bi stvorilo nova radna mjesta. Jedino budale koje vode ovu državu to još ne shvaćaju. Ne razumiju oni nužnost okretanja policentričnom, a ne eurocentričnom razvoju, odnosno okretanju tržištima izvan EU. Hrvatska se mora okrenuti Turskoj, Kini, Rusiji... No, umjesto da raspravljamo o tome, ova ekipa bavi se farbanjem zidova. Misle da će ličilačkim poslovima doći do ekonomskog zamaha, što je velika zabluda. I ova Vlada je, nažalost, sastavni dio gubitničkog modela, što znači da teško može prijeći na novi model. Nužno im je stoga utuviti u glavu da će, kad sve propadne, i oni nastradati – uzrujano upozorava Milardović, koji nas je molio da njegove oštre i grube riječi doslovce prenesemo, ne bi li kojim slučajem trgnuli uspavane ministre.
'Oni misle da narod ne vidi zašto Čačić želi u NO INE'
- Zašto vlast zaobilazi građane? U čije ime oni vladaju? Dokle će se baviti spinovima, dokle gay paradama i sličnim nevažnim pitanjima? Dokle će nas cijediti, dokad će nas raditi budalama? Zar misle da narod ne vidi da su im važni samo privatni interesi? Zar misle da ne kuži da Čačić želi ući u Nadzorni odbor INE, samo da bi izbjegao kaznu za prometnu nesreću koju je u Mađarskoj skrivio? Oni su spremni ugroziti i ulazak Hrvatske u EU, samo da bi zaštitili sebe i svoje interese. Kada će napokon početi provoditi reforme? Zar ne vide da je svijeća dogorjela, da sve vodi prema urušavanju i da svi propadamo? Tko će kupovati bilo što, kad nitko neće imati novca? Propast će i ovi koji još postoje. No, Vlada ne želi čuti istinu. Nepomično stoje ispod nebodera s kojeg se odlamaju veliki dijelovi zida. Zatvaraju oči umjesto da se pokušaju zaštititi. Kamen će im pasti na glavu, a oni neće ni mrdnuti! Tko ne želi čuti dijagnozu, taj umire! Uzeli su nam dvadeset godina života, nek' nam ih vrate. Ili možda rade u interesu nekog drugog društva, kada ne rade u našem interesu – salve gnjeva i zabrinutosti ispalio je na kraju profesor dr. Anđelko Milardović, voditelj Centra za politološka istraživanja koji već dvanaest godina istražuje značajke globalizacije i koji je svoja znanja spreman ponuditi svima koji ih žele čuti.
- Strašno me zabrinjava i ponašanje novinara i urednika mnogih medija, koji umjesto da upozore na ozbiljnost situacije, nastoje iz sve snage pronaći opravdanje za loše brojke i loše rezultate. Snishodljivi su do te mjere da u situaciji kad i ministar financija priznaje da nam prijeti propadanje, novinari izvrću priču i hvale ministre, pokušavajući ih na sve načine opravdati od odgovornosti za katastrofalno stanje. Prestrašno - zaključuje Milardović.
Jurčić: Više ni kunu ne bi smjeli uložiti u beton i zgrade
Slično razmišlja i dr. Ljubo Jurčić koji je, da podsjetimo, još u izbornoj noći istaknuo 'da nas čeka daljnje propadanje, jer će Kukuriku koalicija vladati poput HDZ-a'. Poznati ekonomist tada je za naš portal još izjavio kako Milanovićeva Vlade neće riješiti probleme prezaduženosti ni nezaposlenosti jer će sve domaće aktivnosti i dalje financirati skupim novcem stranih banaka, premda bi morali početi domaćim novcem financirati domaću proizvodnju.
- Sada na naplatu dolazi pogrešna struktura investicija u proteklih deset godina. Previše se investiralo u beton, zgrade, ceste i trgovačke centre, a premalo u prerađivačku industriju. Tako nisu stvorena nova radna mjesta, ni nova proizvodnja, a nisu sačuvali ni staru proizvodnju. Sada kriza sama sebe proizvodi, no problem je u tome što se investicije iz prošlosti otplaćuju sa sve manje radnih mjesta. Nova Vlada zato više ne bi smjela ni kune uložiti u ceste, beton i infrastrukturu, jer nas je takva politika i dovela u situaciju u kojoj smo danas. No, Milanovićeva Vlada, nažalost, nastavlja s pogrešnom politikom investiranja, jer premalo ulaže u nova radna mjesta koja bi kasnije otplaćivala investicije – primjećuje SDP-ov disident koji je besplatnim spašavanjem Podravke pokazao da se na njega može računati kada je u pitanju spašavanje hrvatskih nacionalnih interesa.
Nakon početne nade, narod je pao u duboku apatiju
- Nakon izbora, ljudi su vjerovali Milanovićevoj Vladi i bili su spremni i na rezove samo da se stanje popravi. No rezovi su učinjeni, a situacije je sve gora, zbog čega su građani pali u apatiju te se ni ne odazivaju na sindikalne ili druge prosvjede – primjećuje Jurčić, pa ne baš optimistično zaključuje da pad u ekonomiji nema dna, što znači da bi se strmoglavljivanje hrvatskog gospodarstva moglo nastaviti.
  • Autor: Damir Kramarić|
  • Photo: Matija Vasiljevski

Primjedbe

Popularni postovi