OČEMU JE RIJEČ- POKUŠAJU PUČA ILI USPOSTAVI USTAVNOG PORETKA?

NA PUTU PRAVNE ANARHIJE?

Uzdrmana stabilnost u BiH - SDA i SBiH optužuju SDP BiH da ruši ustavni poredak

Ministar Ahmetović, čiji je smjenu već zatražio predsjednik vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ocijenio je kako četiri stranke provode pravno nasilje u BiH, a kao glavnog krivca označio je predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju.
  • Autor: Hina|
  • Photo: cronkitehhh.personal.asu.edu |
  • Utorak, 26.06.2012 21:39
 Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović zatražio je u utorak intervenciju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka kako bi se zaštitio ustavni poredak i poštivanje zakona u toj zemlji, a Stranka za BiH (SBiH) najavila je kako će od ustavnog suda Federacije BiH zatražiti očitovanje o ustavnosti i zakonitosti održavanja sjednice zastupničkog doma federalnog parlamenta na kojoj su četiri stranke ranije tijekom dana preuzele upravljanje nad zakonodavnom vlašću u tom entitetu.
Reagiranje ministra Ahmetovića, ujedno visokog dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA), te najava priziva federalnom ustavnom sudu, uslijedili su nakon što su zastupnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), HDZ BiH, HDZ 1990 i Saveza za bolju budućnost (SBB) samostalno sazvali sjednicu zastupničkog doma, smjenili predsjednika i njegova zamjenika iz reda SDA odnosno Hrvatske stranke prava (HSP) i postavili svoje članove na te dužnosti.
Ministar Ahmetović, čiji je smjenu već zatražio predsjednik vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ocijenio je kako četiri stranke provode pravno nasilje u BiH, a kao glavnog krivca označio je predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju.
"Uz krajnju zabrinutost za stabilnost ove zemlje, pozivam vas da ozbiljno shvatite posljednja zbivanja na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni te poduzmete neophodne mjere kako bi se zaustavilo protuustavno djelovanje koje vodi i daljem pogoršanju stabilnosti BiH te poništavanju svih do sada poduzetih koraka na putu euroatlantskih integracija i razvoja demokracije", stoji u Ahmetovićevu otvorebom pismu Inzku.
'Neviđeno pravno nasilje'
Ministar sigurnosti BiH drži kao SDP sa svojim novim koalicijskim pratnerima prakticira "neviđeno pravno nasilje nezapamćeno i u najrigidnijim totalitarnim i diktatorskim režimima, a provodi ga lider jedne od političkih stranaka u BiH Zlatko Lagumdžija".
Ministar Ahmetović drži kako Lagumdžija, koji je ujedno ministar vanjskih poslova BiH, "staljinističkim metodama ruši pravni poredak BiH" najprije pokušavajući nametnuti politički nadzor nad radom policije a zatim i udarom na izvršnu te zakonodavnu vlast u FBiH.
"Bojimo se da ovakvo djelovanje vodi u potpunu pravnu anarhiju koja će, izvjesno je, imati nesagledive posljedice po stabilnost cijele BiH", stoji u Ahmetovićevu pismu Inzku, u kojemu se ističe kako je dužnost visokog predstavnika intervenirati u ovakvim slučajevima i spriječiti urušavanje demokratskog sustava.
iz Stranke za BiH pojasnili su pak kako će svoj zahtjev za zaštitu ustavnosti temeljiti na činjenici da je smjena predsjendika federalnog parlamenta provedena mimo službeno zakazane sjednice što smatraju "običnim pučem i rušenjem demokracije".
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade