IZGRAĐENA TRACKER SOLARNA ELEKTRANA U SVETOM ILIJI

Izgrađena tracker solarna elektrana u Svetom Iliji

Zagreb, 29. lipnja 2012. - Poduzeće Larix d.o.o. iz Varaždina izgradilo je jednu od prvih solarnih elektrana sa sustavom za praćenje sunca, poznatije pod imenom tracker sustav, snage 25,2 kW. Izgradnju je naručilo poduzeće Croma - Varaždin d.o.o. te time pokazalo svoju naklonost obnovljivim izvorima energije, priopćili su danas iz Larix-a.

Tracker solarna elektrana tip je elektrane sa solarnim panelima koji su postavljeni na već spomenute trackere kako bi učinkovitost prikupljanja sunčeve energije bila što veća. Naime, ako je kut iz kojeg sunčevo svjetlo padne na solarni panel previsok ili prenizak, solarna elektrana ne iskorištava svoj puni kapacitet. To znači da se ne proizvodi toliko struje koliko bi se moglo jer sunčeve zrake ne padaju pod pravim kutom na solarne panele. Kroz dan se Sunce pomiče od istoka prema zapadu, dok visina Sunca ovisi o godišnjem dobu - zimi je puno bliže zemlji u odnosu na ljeto.

Ako su solarni paneli ugrađeni u samo jednoj poziciji, iskorištavamo njihov potencijal samo u jednom dijelu dana i iskoristivost je puno manja. Danas imamo za kontinuirano podešavanje kuta dostupan sustav praćenja Sunca - solar tracker, koji osigurava da je solarni panel uvijek okrenut u dio neba odakle do nas dolazi najviše sunčevih zraka. Tracker nosači okreću solarne panele tijekom dana prema Suncu ili u slučaju da oblak prekriva Sunce, prema najsvjetlijem dijelu neba. Stručnjaci solarne trackere nazivaju još i "suncokretima" jer podsjećaju na suncoktrete s obzirom na način kretanja prema suncu.

Solarni tracker okreće se u svim smjerovima, horizontalno i vertikalno, te time postiže maksimalnu iskoristivost solarne elektrane i sunčeve svjetlosti - do 40 % više od klasične solarne elektrane.

Investitor Croma - Varaždin d.o.o. trenutno je u postupku priključenja na HEP-ovu mrežu i u narednih 14 godina imati će osiguran otkup električne energije po povlaštenoj cijeni.

Investicija projekta poput ovog skuplja je od klasične solarne elektrane za oko 25%, ali pruža 40% veću iskoristivost, te je samim time i isplativija jer je povrat investicije brži.

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi