POVODOM DOSTOJANSTVENOG NASTUPA GENERALA PRED ŽALBENIM VIJEĆEM, OGLASIO SE I HRAST

HRAST o TUŽITELJSTVu BEZ TLA POD NOGAMA

Slavit ćemo kad generale oslobode, ali nećemo zaboraviti tko ih je strpao u zatvor

Hrast iskazuje divljenje držanju generala koji su časno i ponosno poentirali u govorima pred Žalbenim vijećem, kao i uglavnom dobrim i vjerodostojnim reakcijama njihovih odvjetnika koji su bili suočeni s novim, neprihvatljivim i nelogičnim tezama tužiteljstva.
  • Autor: M.S.|
  • Photo: Pixsell |
  • Utorak, 15.05.2012 15:45
- Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač uzdignuta su čela govorili o sebi pred Žalbenim vijećem ad hoc Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Nastupili su dostojanstveno i uvjerljivo, kao generali pobjedničke vojske koja je izvršila ustavnu obvezu oslobađanja hrvatskoga teritorija - na obranu generala u Haagu reagirao je Stalni odbor Hrasta.
U Hrastu smatraju da su generali svoju ulogu prikazali i podcrtali kao djelovanje kojega se ne samo ne moraju stidjeti nego na koje su i danas ponosni. Odmjerenim riječima podsjetili su i sudsko vijeće i svjetsku javnost da su prije svega profesionalci , vojnici i vojskovođe u bitkama s teroristima i njima priklonjenoj jugoslavenskoj armiji, da su poštovali običaje ratovanja i izbjegavali i izbjegnuli civilne žrtve.
- Odlučno su odbili bilo kakvu pomisao da su djelovali u izmišljenom 'zajedničkom zločinačkom pothvatu' i da je takav pothvat uopće postojao, o čemu je posebno Mladen Markač izgovorio nekoliko rečenica obojanih finom ironijom.
Hrast iskazuje divljenje držanju hrvatskih generala koji su časno i ponosno poentirali u govorima pred Žalbenim vijećem, kao i uglavnom dobrim i vjerodostojnim reakcijama njihovih odvjetnika koji su bili suočeni s novim, neprihvatljivim i nelogičnim tezama tužiteljstva koje je izgubilo tlo pod nogama i pribjegava gotovo očajničkim potezima da dokaže nedokazivo.
U očekivanju da u pogledu hrvatskih generala sud u Haagu okrene novu stranicu i spasi ostatke svoga ugleda, Hrast preporuča svojim članovima da se uzdrže od jakih riječi sve dok ne bude poznata pravomoćna presuda.
- Bude li ona povoljna i nađu li se hrvatski generali na slobodi, slavit ćemo s njima, ali nećemo zaboraviti što je sve i tko je sve odgovoran za njihovu dugogodišnju tragediju. Bude li ishod nepovoljan, Hrast će poduzeti odlučne korake u suradnji sa svim organiziranim domoljubnim snagama u zemlji i izvan domovine - zaključuju iz HRAST-a.

Primjedbe

Popularni postovi