POČASNI BLEIBURŠKI VOD ODGOVORIO DR. KUJUNDŽIĆU


POČASNI  BLEIBURŠKI  VOD  (PBV)
BLEIBURGER  EHRENZUG            à         HONORARY  BLEIBURG  GUARD
Predstavništvo  u  Republici  Hrvatskoj:              X. Ferenčica br. 14,            10000 Zagreb            Tel.: 00385 – 1 – 5534 375                          à                                  Fax: 00385 – 1 – 2456 262   
OIB: 00963425579                                       à    E-mail: pocasni.bleiburski.vod@gmail.com
                                   
Žiro račun  kod  Hrvatske poštanske banke       -     IBAN:    HR98 2390 0011 1005  2984 3


U Zagrebu, 3. svibnja 2012.

SREDSTVIMA PRIOPĆAVANJA
-         S V I M A
                                                         

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
povodom izjave gosp. Milana Kujundžića


Više hrvatskih medija izvijestilo je da je gospodin Milan Kujundžić, kandidat za novog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), prilikom jučerašnje konferencije za medije izjavio da je bio pozvan govoriti na ovogodišnjoj središnjoj komemoraciji Bleiburškim žrtvama u subotu 12. svibnja 2012. na Bleiburškom polju u Austriji, ali da je to odbio jer da „tragediju hrvatskog naroda neće koristiti kao što je korištena tragedija hrvatskih generala za govor na splitskoj rivi“. Pritom gosp. Kujundžić očigledno insinuira moguću zloporabu komomoracije za potrebe unutarstranačkih izbora u HDZ-u, jer trenutno ne postoji nijedan drugi važan razlog koji bi ga mogao navesti na takva razmišljanja.

Počasni bleiburški vod kao organizator komemoracije smatra se prozvanim tom izjavom gosp. Kujundžića te se želi na sadržaj iste očitovati:

Program središnje komemoracije Bleiburškim žrtvama na Bleiburškom polju potpuno je isti od 2000. godine i ne vidimo nikakvog razloga za njegove izmjene povodom ovogodišnje, 67. obljetnice Bleiburške tragedije. U sklopu tog programa na početku komemoracije pozdravne govore drže predstavnici pokrovitelja i supokrovitelja komemoracije. U proteklom razdoblju to su bili izaslanici Predsjedništva Hrvatskog sabora i Kluba hrvatskih zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupština Bosne i Hercegovine. Zbog poznate, žalosne odluke neokomunističke većine u Predsjedništvu Hrvatskog sabora o ukidanju pokroviteljstva nad središnjom komemoracijom Bleiburškim žrtvama na Bleiburškom polju, vodstvo PBV-a je donijelo odluku da će pokrovitelji komemoracije do daljnjega biti županije i gradovi iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te pojedine hrvatske iseljeničke zajednice. Ove godine to će  biti samo po jedna županija iz Republike Hrvatske (Osječko-baranjska županija) i Bosne i Hercegovine (Zapadno-hercegovačka županija) i samo jedna hrvatska iseljenička zajednica (Hrvatska iseljenička zajednica iz Kalifornije). Već od slijedeće godine, pa sve dok Predsjedništvo Hrvatskog sabora ne obnovi pokroviteljstvo na komemoracijom, njeni pokrovitelji bit će više županija iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao i više hrvatskih iseljeničkih zajednica sa svih kontinenata, a uključenje u pokroviteljstvo već su najavili brojni gradovi i općine u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, također i razne udruge civilnog društa iz obavije države i hrvatskog iseljeništva.

Logično je pretpostaviti da gosp. Milan Kujundžić nije mislio da je mogao govoriti kao predstavnik spomenutih pokrovitelja, niti da bi oni njemu takvu ulogu ponudili. Njihovi predstavnici ove godine na komemoraciji bit će župan osječko-baranjski dr.sc. Vladimir Šišljagić i predsjednik vlade Zapano-hercegovačke županije Zdenko Ćosić. Isto tako je logično pretpostaviti da se gosp. Kujundžić ne može pojaviti na komemoraciji kao akter suorganizatora komemoracije, Katoličke crkve u Hrvata i Islamske zajednice u RH, koje su mjerodavne za vjerski, religiozni dio njenog programa. Za tu svrhu one su imenovale šibenskog biskupa mons. Antu Ivasa i imama iz Gunje Idriza ef. Bešića.

Ostaje jedina mogućnost da je gosp. Kujundžiću ponuđen govor u ime PBV-a, što su bez iznimke zaključili svi koji su iz medija doznali za njegovu izjavu, a koju ponudu je on, kako tvrdi, odbio iz prije navedenih razloga. Međutim, PBV ne samo da nije ponudio gosp. Kujundžiću da održi govor u naše ime, nego takva ideja nikada nije ni razmatrana – jer je nitko, s nijedne strane, nikada nije ni stavio na dnevni red. S druge strane, vodstvo PBV-a je još početkom ove godine donijelo odluku da će naš govornik na komemoraciji biti gospodin Tomislav Karamarko, dakle znatno prije nego što se doznalo kad će se održati Sabor HDZ-a, prije ili poslije središnje komemoracije Bleiburškim žrtvama u svibnju na Bleiburškom polju, i hoće li se Tomislav Karamarko uopće kandidirati za predsjednika HDZ-a, naravno neovisno i o kalkulacijama o njegovom eventualnom uspjehu ili neuspjehu u takvom pokušaju. Razlozi zbog kojih je PBV odlučio imenovati gosp. Karamarka, inače svoga dugogodišnjeg počasnog člana, svojim govornikom na komemoraciji povodom 67-obljetnice Bleiburške tragedije, nalaze se u činjenici da gosp. Karamarko već godinama na razne načine aktivno podržava rad PBV-a na istraživanju i utvrđivanju istine o Bleiburškoj tragediji i očuvanju spomena na njene žrtve.

Posebno problematičnim smatramo negativnu kvalifikaciju od strane gosp. Kujundžića svojedobnih prosvjeda na splitskoj rivi protiv progona i uhićenja hrvatskih ratnih generala te dovođenja tih prosvjeda u negativno intoniranom kontekstu u vezu sa središnjom komemoracijom Bleiburškim žrtvama na Bleiburškom polju, čime organizatorima komemoracije insinuira zloporabu njenog značaja i narušavanje njenog digniteta. Smatramo da takvom izjavom i svojim stavom upravo gosp. Kujundžić pokušava zloporabiti komemoraciju 67. obljetnice Bleiburške tragedije za potrebe svoje kandidature za predsjednika HDZ-a, također imajući u vidu i njegovu najavu da će Bleiburško polje posjetiti nekoliko dana nakon ovogodišnje središnje komemoracije kao što su to u prošlosti činili primjerice Ivica Račan, Ivo Sanader, Zoran Milanović i Ivo Josipović.

Izjavu gosp. Milana Kujundžića da će, u slučaju pobjede u utrci za predsjednika HDZ-a i posljedično pretpostavljene pobjede na predstojećim, redovnim ili izvanrednim parlamentarnim izborima, odmah inicirati obnovu pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad središnjom komemoracijom Bleiburškim žrtvama na Bleiburškom polju – naravno u cijelosti pozdravljamo i podržavamo. Nadamo se da će u tom stavu ustrajati ako i ne uspije u unutarstranačkom nadmetanju u HDZ-u. Stoga ga javno pozivamo da promijeni svoju odluku o datumu ovogodišnje posjete Bleiburškom polju i da to napravi, kao gost Počasnog bleibuirškog voda, u subotu 12. svibnja 2012.
                                                                                                  
                                                                                                Bože Vukušić,
                                             voditelj predstavništva u RH
i tajnik – glasnogovornik PBV-a

Primjedbe

Popularni postovi