ENERGIJA VJETRA ZAMJENJUJE UVONO GORIVA I ISTODOBNO STVARA RAST

Čelnici EU: Ulaganje u energiju vjetra za rast

Bruxelles, 23. svibnja 2012. - Europski lideri danas su se sastali kako bi razgovarali o tome kako postići rast unatoč ogromnim proračunskim izazovima i sve manjim brojem raspoloživih resursa. Energija vjetra pojavila se kao jedan od sektora koji može odmah otvoriti popriličan broj radnih mjesta te sa sobom donijeti i niz drugih ekonomskih dobrobiti.

Svaki EU građanin trenutno plaća više od 700 eura za uvoz energije, a taj iznos kontinuirano raste zbog smanjenja internih resursa i povećanja uvoznih cijena. Energija vjetra pak zamjenjuje uvozno gorivo te je tako uštedila oko 5.7 milijardi eura samo u 2010., a istovremeno stvara rast.

U 2010. sektor energije vjetra rastao je po stopama koje su bile dvostruko više od EU BDP-a, i dok je ukupna nezaposlenost između 2007. i 2010. kontinuirano rasla, sektora energije vjetra u EU otvarao je oko 50 novih radnih mjesta dnevno.

Christian Kjaer, predsjednik Europske udruge energije vjetra, izjavio je: "EU fondovi moraju biti usmjereni, putem primjerice Europske investicijske banke (EIB) i potencijalno korištenjem strukturalnih fondova, u smjeru tehnologija koje mogu učiniti značajan i trenutan utjecaj na broj radnih mjesta uz istovremeno smanjenje EU računa za uvoz energije. Kopnena energija vjetra nudi najveći kratkoročni potencijal povrata, dok nju slijede offshore energija vjetra i ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu".

Energija vjetra također mora biti jedan od prioriteta proračuna za 2014.-2020., koji je trenutno u razmatranju. Više financiranja istraživanju i razvoju potrebno je u sklopu programa "Horizon 2020" kako bi se smanjili troškovi i omogućilo dostizanje punog potencijala energije vjetra, a dvije trećine od ukupno 9.1 milijardi eura predviđenih za energetske mreže trebalo bi biti usmjereno u razvoj elektroenergetskog sustava. Na taj način veći omogućio bi se veći ulaz obnovljivih izvora energije, smanjila potreba za uvozom goriva, povećala sigurnost opskrbe i smanjilo konačne cijene električne energije.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / EWEA

Primjedbe

Popularni postovi