KARAMARKO PIŠE ČLANOVIMA PREDSJENIŠTVA HDZ-a

Karamarko: Licemjerno je mjenjati pravila usred izborne utakmice

Uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a, na kojoj bi se trebalo raspravljati o izmjeni izbornih pravila i stranačkog statuta, članovima Predsjedništva stranke pismom se obratio Tomislav Karamarko, jedan od kandidata za novog predsjednika HDZ-a. Karamarko je najave Jadranke Kosor o promjenama statuta i uvođenje izbora predsjednika stranke po načelu „jedan član, jedan glas“ ocjenio mijenjanjem pravila usred izborne utakmice ali se istodobno i zapitao: Zašto se po istom načelu ne bi pristupilo izboru zamjenika, potpredsjednika te članova predsjedništva stranke?

Pismo prenosimo u cjelosti:
"Prije više od mjesec dana uputio sam vam dobronamjerno i kolegijalno pismo u kojem sam se založio za odgovornu i poštenu provedbu unutarstranačkih izbora te upozorio na kršenja stranačkih propisa i izbornih pravila na terenu, nelogičnost i štetnost odluke korištenja stranačkih prostorija te aktiviranje glavnog tajnika stranke u kampanji jednog od kandidata.
Međutim, do današnjeg dana nisam dobio nikakav odgovor. Dok je HDZ bio na vlasti, izgovor je glasio: „Nemamo se vremena baviti unutarstranačkim pitanjima, jer vodimo državu“. Pitam se kako glasi današnji izgovor kada je stranka prepuštena sama sebi, u oporbi, a članstvo tapka u mraku i s nevjericom promatra stanje u HDZ‐u?!
Unatoč mnogobrojnim apelima koji su sa svih strana stizali u vodstvo stranke, nažalost ništa nije poduzeto da se zaustavi problem srozavanja ugleda Hrvatske demokratske zajednice, te je očito kako su partikularni interesi, a ne interes stranke i hrvatskog naroda prioritet predsjednice i njezinih poslušnika u vrhu stranke. Ta me činjenica žalosti jer pokazuje da još ništa nismo naučili iz gubitka izbora i krize koju stranka proživljava.
Ovim putem bih se htio osvrnuti i na prijedlog gospođe Kosor o izboru predsjednika po načelu „jedan član, jedan glas“. Iako je to očito mijenjanje pravila usred izborne utakmice i ne ulazeći u iskrenost namjera, načelno se slažem s tom eventualnom promjenom, jer se za uključivanje svakog našeg člana u unutarstranačke izbore zalažem od početka kampanje.
Međutim, licemjerno je mjesec dana uoči najavljenog Sabora izlaziti s tim prijedlogom, jer je on tehnički zapravo neprovediv. Također, nameće se pitanje ‐ zašto razdvajati izbore za predsjednika i ostale vodeće dužnosti u stranci, odnosno zašto se po istom načelu ne bi pristupilo izboru zamjenika, potpredsjednika te članova predsjedništva stranke?", stoji u pismu Tomislava Karamarka upućenom vodstvu HDZ-a i predsjednici stranke Jadranki Kosor. (R.H.)

Primjedbe

Popularni postovi