'JUGOSLAVENSKE TAJNE SLUŽBE' NA HTV-u

Prvi nastavak 'Jugoslavenskih tajnih službi' opravdao očekivanja: Tito bio na čelu NKVD-ovih egzekutora (Video)

E-mail Ispis PDF
Hrvatska televizija, nakon komunističkog pamfleta Zafranović-Pavić-Šuvar počela prikazivati dugo najavljivanu seriju Jugoslavenske tajne službe.

Prvi dio, iako riječ o uvodu u ono što nas očekuje tijekom deset ponedjeljaka, deset nastavaka, ispunio je sva očekivanja i počeo je nagrizati aureolu Tita kao borca za slobodu i borca protiv fašizma, zapravo, potpuno je jasno da je komunistička tajna služba funkcionirala po modelu sovjetske zloglasne tajne službe, NKVD-a, smatraju neovisni kritičari.
Već u prvoj epizodi dokazano je kako Brozov komunistički pokret u samom početku nije bio antifašistički. "Bila je to skupina revolucionara koja je čekala pogodan trenutak za isprovocirati građanski rat i na koncu ga dobiti. Zbog toga su bili nijemi promatrači njemačkog napada na Jugoslaviju i proglašenja NDH. Tek su se pokrenuli kada je Njemačka napala SSSR, čime je prekinut dotadašnji sporazum Hitler-Staljin", nedvosmisleno je naglašeno u prvoj epizodi
Dakle, u prvom nastavku vidjeli smo kako je Tito, ili NKVD-ov agent Valter, utemeljio svoju mrežu ubojica, koji su bili produžena ruka Staljinovog NKVD-a, pa sve do 13. svinbnja 1944. i stvaranja OZN-e i KNOJ-a, odnosno početka završnih priprema za krvavi obračun za političkim i klasnim neprijatelja.
- Ma koliko bili brojni OZNAŠI ne bi sami bili u stanju izvršiti tolika pogubljenja - rekao je profesor Josip Jurčević. Tako da je Tito iste godine kada i OZN-u osnovao i KNOJ. Masovna pogubljenja bila su jedan od načina da bi komunisti preuzeli vlast. U proljeće 1945. godine KNOJ je brojio 100 000 boraca, oni su bili udarna igla zla na Bleiburgu, odnosno križnim putevima, kazao je Jurčević.
Inače, koncem 1944. KPJ na čelu sa Titom, utemeljila je šest divizija KNOJ-a, po jednu za svaku tadašnju jugoslavensku republiku, u koje su ušli probrani i provjereni borci iz partizanskih postrojbi.
Prva epizoda nazvana je pravim imenom "Staljinovi učenici", što su Tito i njegova oligarhija doista i bili, jer kako je Tito u ona svoja "Valterska" vremena rekao, KPJ nije vodila dovoljno odlučnu borbu protiv Trockista, u koje su svrstani svi Titovi politički rivali, pa je on osobno, uz pomoć NKVD-a, napravio poznate partijske čistke i uz pomoć NKVD-ovca Josipa Kopiniča na koncu zasjeo na čelo KPJ.
>>Miljenko Manjkas: Nijedna egzekucija tajnih službi u bivšoj Jugoslaviji nije mogla proći bez Titova odobrenja
Scenarist serije je Andrej Rora, a u seriji se pojavljuju i brojni glumci, kao što su Goran Navojec (Vjekoslav Luburić), Goran Grgić (Alojzije Stepinac), Jan Kerekeš (Jovo Kapičić), Ljubo Kerekeš (Andrija Hebrang), Dušan Bučan (Aleksandar Ranković), Zoran Kelava (Franjo Goreta), Boris Svrtan (Tito), Željko Vukmirica (Tito, stariji). Sinopsis je Obrada Kosovca, a autor serijala i redatelj je Miljenko Manjkas.
Što sadrže slijedeći nastavci?
2. epizoda: KRVAVI TRAGOVI SLOBODE Poslijeratne masovne egzekucije zarobljenih vojnika i civila (Zagreb, Bleiburg, Križni put) po nalogu zapovjednika Ozne.
3. epizoda: OBRAČUN S NARODNIM NEPRIJATELJIMA Demontaža građanskih stranaka (Vlada Tito-Šubašić, HSS); suđenje nadbiskupu Stepincu i vrbovanje svećenika.
4. epizoda: KLOPKA ZA GERILCE Kavranova skupina (ustaška gerila); hvatanje i pogubljenje Draže Mihailovića; atentat na Pavelića.
5. epizoda: UDAR TITOVE ŠAKE Unutarnji sustav Golog otoka; Hebrang – žrtva srbijanske Udbe.
6. epizoda: Smjena Rankovića i unitarno-centralističkih kadrova; ubojstvo Maksa Luburića. Hrvatska borbena emigracija – egzekucije jugoslavenskih diplomatskih predstavnika; otmica svećenika Krunoslava Draganovića.
7. epizoda: OKO ZA OKO Nova generacija emigranata osniva “Hrvatsko revolucionarno bratstvo”. HRB osniva oružane postrojbe, djeluje konspirativno. Slijedi obavještajno-gerilski rat “revolucionara” i Jugoslavenske tajne službe, koji traje koliko i Jugoslavija. Prate ga međusobne likvidacije daleko od očiju javnosti.
8. epizoda: GERILCI NA TLU JUGOSLAVIJE Gerilci na tlu Jugoslavije. Francuska skupina; Tolić-Oblakova skupina; Akcija Feniks ’72. (Bugojanska skupina) i likvidacija zarobljenih gerilaca bez suđenja.
9. epizoda: PREURANJENA SAMOSTALNOST Američko-ruske obavještajne igre oko Hrvatskog proljeća; Udbina odmazda nad emigracijom zbog Akcije Feniks; ubojstvo Brune Bušića.
10. epizoda: I POSLIJE TITA, TITO Titove spoznaje o ubojstvima emigranata; likvidacija Stjepana Đurekovića; atentat na Nikolu Štedula u praskozorje demokracije. (R.H.)

Primjedbe

Popularni postovi