GOLDSTEIN vs. VUKUŠIĆ

Vukušić: Potomci koljača ne mogu odlučivati o Bleiburgu, Goldstein: Partizani i ustaše nisu isto

TREBA LI SABOR FINANCIRATI KOMEMORACIJU NA BLEIBURGU?

Vukušić: Potomci koljača ne mogu odlučivati o Bleiburgu, Goldstein: Partizani i ustaše nisu isto

U zadnje vrijeme sve su glasnije najave da bi Sabor trebao prestati financirati obilježavanje spomenute tragedije. I dok političari još mudruju o ovoj odluci te, osim općenitih izjava, ne žele otvoreno govoriti o toj inicijativi, naši sugovornici su izravniji.
  • Autor: Dražen Krajcar|
  • Photo: Pixsell |
  • Srijeda, 11.04.2012 21:48
Za nešto više od mjesec dana, 15.5., napunit će se 67 godina od tragedije na Bleiburgu kada je britanska vojska partizanima predala hrvatske vojnike i civile koji su se povlačili iz Jugoslavije, nakon čega su sustavno ubijani.
Sam pokolj započeo je 17. svibnja, a nastavio se u nekoliko narednih mjeseci diljem bivše Jugoslavije na Križnom putu.
Komemoracija na te događaje svake godine se obilježava na bleiburškom polju, a od hrvatske samostalnosti financira ju i Sabor RH, a prošle godine skupu je nazočio i Predsjednik Josipović.
Nevini su stradali na Križnim putovima
Ipak, u zadnje vrijeme sve su glasnije najave da bi Sabor trebao prestati financirati obilježavanje spomenute tragedije. I dok političari još mudruju o ovoj odluci te, osim općenitih izjava, ne žele otvoreno govoriti o toj inicijativi, naši sugovornici su izravniji.
Profesor Ivo Goldstein sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta za Dnevno je izjavio:
- Nisam političar pa o političkoj proceduri, hoće li Sabor ili neće financirati Spomendan u Bleiburgu ne mogu govoriti, ali želim kazati da kao historičar smatram da spomenuta komemoracija ne odgovara činjenicama iz Drugog svjetskog rata, jer nevine žrtve, a ne zločinci nisu stradali na Bleiburgu nego na križnim putovima po cijeloj bivšoj Jugoslaviji.
Zato je, smatra Goldstein, primjerenije da se pijetet žrtvama daje na mjestima gdje se stvarno i dogodila tragedija.
To njegovo razmišljanje je na tragu onoga što u Vladi već duže vrijeme najavljuju - Sabor više neće plaćati komemoraciju na Bleiburgu jer je shvatljivije da se to radi na mjestima gdje su ljudi stvarno stradali.
- Komunisti, partizani, ne mogu odgovarati za zločine počinjene tijekom Drugog svjetskog rata, kaže nam istaknuti hrvatski povjesničar Ivo Goldstein, jer su se oni borili protiv neprijatelja i pokušavali, što su i uspjeli, obraniti ono u što su vjerovali.
Je li to bilo dobro ili loše, Goldstein ne želi polemizirati, ali za kraj naglašava:
- Bleiburg i Jasenovac nisu isto. Isto tako partizani i Ustaše nisu isto.
Njima na dušu
Potpuno oprečno mišljenje o obilježavanje tragedije ima Bože Vukušić, tajnik Počasnog bleiburškog voda.
- Ako Sabor odluči da ne financira komemoraciju na Bleiburgu, gdje se dogodila najveća tragedija u povijesti hrvatskog naroda, ide njima na dušu. Svatko će odgovarati za svoje postupke, kaže Vukušić.
Ali naglašava da inicijativa ide od Vlade što je samo nastavak politike bivše partije koja je naređivala što napraviti, a drugi su to poslušno slijedili. - To je tipična ostavština komunističke diktature, smatra Vukušić.
Na pitanje što misli o argumentima da nije logično da Sabor financira komemoraciju u inozemstvu kada je najveći broj žrtava stradao na Križnom putu, naš sugovornik kaže: - Sadašnja Vlada je predvođena strankom koja je nasljedica tih istih komunista koji su ubijali ljude te za vrijeme Jugoslavije nisu dopuštali obilježavanje ove tragedije. Upravo zato se komemoracija i organizirala u inozemstvu.
- Jedinstveno je u povijesti čovječanstva da potomci koljača odlučuju gdje će se odavati počast ubijenima. Oni samo žele izgladiti svoje krvave tragove, oštar je u zaključku naš sugovornik.
Podsjećamo, prema istraživanjima Vladimira Žerjavića, koje se smatra kao najvjerodostojnije, na Bleiburgu i Križnom putu ubijeno je oko 50.000 zarobljenih vojnika i civila.

Primjedbe

Popularni postovi